Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου)

Στις 17/12/1999 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Η ημέρα αυτή είχε ήδη από το 1981 αναχθεί σε ορόσημο για τη βία κατά των γυναικών από φεμινιστικές οργανώσεις, όντας ημέρα μνήμης της άγριας δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών της Δομινικανής Δημοκρατίας, από το δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίλο το 1960.
 Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά πρόκειται για ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση όλων μας.
 Στο Δήμο Θηβαίων λειτουργεί η ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» πράξη με τίτλο «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων», με MIS:5000935 η οποία εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) και ώρες 08.00 – 16.00 στο χώρο του Δημαρχείου Θήβας.
 Οι υπηρεσίες που παρέχονται, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
 - Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.
 - Παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική του φύλου).
 - Παραπομπή ή συνοδεία -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.
 - Παροχή, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους, νομικών υπηρεσιών (legal aid) σε γυναίκες- θύματα βίας.
 Βασικός στόχος του Συμβουλευτικού Κέντρου, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ενημέρωση / πληροφόρηση των τοπικών φορέων/οργανισμών και υπηρεσιών για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του, καθώς επίσης και η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, ώστε η μετάβαση των γυναικών που παραπέμπονται σε αυτούς, να γίνεται με αίσθημα ευθύνης, φροντίδας, και αποφυγής επιπρόσθετης ταλαιπωρίας .
 Στην αντιμετώπιση της Βίας …..
 Δεν είσαι μόνη, Δεν είσαι η μόνη…….

Παγκόσμια Ημέρα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget