Η … ΤΥΦΛΟΚΩΦΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Helen Keller

-Ηλίας Τραμπάκουλος -
Το να είσαι κωφός είναι μεγάλη ατυχία …
Το να μην βλέπεις είναι δυστυχία…
Το να είσαι τυφλός και- συγχρόνως- κωφός …
Ο καλός φίλος, συνάδελφος και πατριώτης Νίκος Δημητρίου μου χάρισε το δεύτερο βιβλίο που έγραψε με τίτλο: « Από την Helen Keller στην Καλλιόπη Καρανικόλα». (φωτό 1) Αναφέρεται σε δύο σπουδαίες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα τυφλοκωφά παιδιά και την εκπαίδευσή τους. Ο ίδιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Ειδικού Σχολείου Τυφλοκωφών όταν ιδρύθηκε, το 2003.
Το πόνημά του αναφέρεται στην επίσκεψη της Helen Keller στην Ελλάδα μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου με σκοπό να στηρίξει την αποκατάσταση των τυφλών που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Πασίγνωστη συγγραφέας η οποία στερούνταν φωνής, όρασης και ακοής. Κατάφερνε, όμως, να ακούει με το αριστερό της χέρι και να μιλάει με το δεξί της ακουμπώντας στο στόμα της συνοδού της και στο αριστερό το χέρι της.(φωτό 2) Άνοιξε δρόμους, έσπασε στερεότυπα και ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία να σταθούν όρθιοι λειτουργώντας ως πρότυπο.
Η Καλλιόπη Καρανικόλα αφιερώθηκε στο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών που γεννήθηκαν με τυφλοκώφωση και αφέθηκαν στην τύχη τους από τις οικογένειές τους. Έγινε ανάδοχη μητέρα δύο τέτοιων παιδιών ,ίδρυσε σχετικό σύλλογο και κινητοποίησε επαγγελματίες και γονείς για την εκπαίδευσή των τυφλοκωφών.
Μέσα στο βιβλίο περιλαμβάνεται πλούσιο υλικό, επιστολές, φωτογραφίες και στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον ακόμη και για «μη ειδικούς». Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ απαραίτητο να παρουσιαστεί το βιβλίο του Κασκαβελιώτη Nikolaos I. Dimitriou από τον Σύλλογο Εκπ/κών Θήβας ή τα ειδικά σχολεία της περιοχής ή από τον σύλλογο ατόμων με αναπηρία ή «Τους φίλους του βιβλίου» ή- γιατί όχι;- από όλους μαζί στις 3 Δεκέμβρη που είναι η παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ.

Ηλίας Τραμπάκουλος 
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[facebook][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget