ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ο.ΔΙ.Κ.) – Βάση Ετοιμότητας Βοιωτίας

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ  (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.). Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 2008, και λειτουργεί με την υπ΄ αριθ. 14911/08  απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις με Βάσεις Ετοιμότητας (Αθήνα, Θήβα, Χαλκίδα).
Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος (αρ.μητρώου:69/08) καθώς επίσης και στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών (αρ.μητρώου:502). Συνδέεται με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA - Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το Παγκόσμιο Σύστημα Συναγερμού και Συντονισμού Καταστροφών(GDACS - Global Disaster Alert and Coordination System).
Ο σκοπός της είναι η ανιδιοτελής, εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.
Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.
Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από  παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 15ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των σχολείων διάσωσης, δίμηνης διάρκειας έκαστο, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα μέλη – εθελοντές, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.
Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. έχουν συμμετάσχει δειγματοληπτικά :
Στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε περιοχές της Χαλκιδικής (2006 – 2012), στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης (2011), στις καταστροφικές φωτιές της Πελοποννήσου (2007) για 7 συνεχείς ημέρες καθώς και στις φωτιές του Υμηττού στην Αττική (2015) και στην Εύβοια (2015).
Σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και λοιπές εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, έχει αναλάβει την εποπτεία δασικών εκτάσεων (δάσος του Σέϊχ Σού, Πυροφυλάκεια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα) ενώ έχει πιστοποιήσει 38 μέλη στην δασοπυρόσβεση.
Συμμετοχή σε εννέα (9) ασκήσεις – προσομoίωσης σεισμών κατά το διάστημα 2005-2013 (σε Κομοτηνή, Βόλο, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη)
Συμμετοχή σε ασκήσεις προσομοίωσης σεισμών, με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.), με το ΝΑΤΟ και σε συνεργασία με αρκετούς Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, Αττικής κ.ά.
Συμμετοχή στην διήμερη άσκηση Πολιτικής Προστασίας «ΕΚΩΝ 1/2015», για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με την Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεσης Γλυφάδας - Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών.
Συμμετοχή στην έρευνα αγνοουμένων σε ορεινό ή υγρό πεδίο (ορειβάτες, ψαράδες, κολυμβητές κ.α σε Όλυμπο, ποταμό Αξιό και Πηνειό) και θυμάτων από ατυχήματα (συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου, εντοπισμό του ΣΙΝΟΥΚ με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας στην Χαλκιδική κ.α).
Παροχή εξειδικευμένων Α’ Βοηθειών σε πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων
Υγειονομική κάλυψη εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων (Μιαούλεια 2014, ΕΥ ΖΗΝ, Ημιμαραθώνιοι, Αγώνες Δρόμου σε αστικό περιβάλλον, αγώνας ανωμάλου δρόμου στη Δίρφυ Ευβοίας, Αγώνες ορεινού τρεξίματος στην Ύδρα, Συναυλίες, φεστιβάλ, κ.α)
Σεμινάρια Α’ Βοηθειών σε ομάδες πολιτών, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α), τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης (2014) αλλά και με ιδιωτικούς φορείς όπως Κέντρα Άθλησης και Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Σεμινάρια Α’ Βοηθειών σε στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού (Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα) (2016).
Σε μόνιμες συνεχιζόμενες ανά 4ήμερο εφημερίες στα επείγοντα εξωτερικά χειρουργεία (Τ.Ε.Π.) των δύο (2) νοσοκομείων ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, του ΤΖΑΝΕΙΟΥ Αθηνών και το ΚΑΤ.
Συμμετοχή στην πανελλήνια διοργάνωση “Lets Do It” 2017 για τον καθαρισμό και προστασία του περιβάλλοντος σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Θήβα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.
Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις  ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NDCGR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της είναι πιστοποιημένα στο BLS-AED (Βασική Υποστήριξη Ζωής ΚΑΡΠΑ), ως εκπαιδευτές (36) στο BLS-AED από το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης), στο SOFTE (Αντιμετώπιση Πολυτραυματία), στο EMTRIAGE (Επείγουσα Διαλογή) και στην Προνοσοκομειακή Φροντίδα & Υποστήριξη Ζωής (PHTLS).
Στα πλαίσια της κοινωνικής  προσφοράς της ομάδας, τα μέλη της διοργανώνουν ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια Ά Βοηθειών σε ομάδες πολιτών, σε συνεργασία με πληθώρα Δήμων και Περιφερειών ανά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα προάγουν την αξία της ζωής και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, διοργανώνοντας Ημέρες Αιμοδοσίας.
Από τον Αύγουστο 2016, λειτουργεί η Βάση Ετοιμότητας Βοιωτίας με έδρα την Θήβα και με την παρούσα επιστολή σας προσκαλούμε να γνωρίσετε την Ομάδα μας
 Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ανιδιοτελής διάθεση όλων για να επιτευχθεί και να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, η κάθε εθελοντική προσπάθεια, και γι’αυτό τον λόγο θα θέλαμε την βοήθεια σας για να γίνει γνωστή η ομάδα στο ευρύ κοινό.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε.
  
Με τιμή,
 Για την Ο.ΔΙ.Κ – Βάση Ετοιμότητας Βοιωτίας
Ιωάννης Καντίκας
 Τηλέφωνο εποικινωνίας 6983040157

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget