Καμία περικοπή σε αγρότες που βγήκαν στην σύνταξη έως 31 Δεκεμβρίου 2016

«Καμία περικοπή στη σύνταξη για ασφαλισμένους που πήραν σύνταξη μέχρι τις 31/12/16 και είχαν αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή πριν τη συνταξιοδότησή τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Πετρόπουλος.
Η εν λόγω αναφορά έγινε από το βήμα της βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου
 Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού έχει ως εξής: «Σας έχω απαντήσει ότι οι αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 –επειδή οι αγρότες εντάχθηκαν από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ- δεν έχουν καμία επίδραση στη σύνταξή τους, εφ’ όσον συνεχίζουν τη δραστηριότητα την οποία είχαν ως αγρότες.
 Αν αναπτύξουν μία δραστηριότητα σε άλλο οικονομικό πεδίο, αν δηλαδή ανοίξουν ένα σούπερ μάρκετ ή αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε εννοείται ότι θα εμπίπτουν στην περίπτωση της διάταξης για τις περικοπές.
 Επομένως, οι συνταξιούχοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν θα έχουν καμία περικοπή για ίδια δραστηριότητα, αγροτική, κτηνοτροφική ή αλιευτική, καθώς και για την περίπτωση που λαμβάνουν ενίσχυση με βάση τα δικαιώματα που είχαν μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. Αυτό είναι σαφές. Έτσι αντιμετωπιζόταν από τον ΟΓΑ, έτσι αντιμετωπίζεται τώρα από 1-1-2017 από τον ΕΦΚΑ.
 Μένει, λοιπόν, η περίοδος από 1-1-2017.
 Έχω πει γι’ αυτήν την περίοδο –και το λέω με ευθύτητα- ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισπεύσει κανείς τη διαδικασία έκδοσης σύνταξης, εκτός αν το επιλέγει, γιατί γι’ αυτό το θέμα είμαστε σε μία διαδικασία μελέτης. Συζητούμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει οργανωμένος εκπρόσωπος των αγροτών, διότι υπάρχει διχογνωμία στον χώρο της αγροτιάς αν πρέπει να διατηρούν οι αγρότες και το δικαίωμα στη σύνταξη ή αν πρέπει να το χάνουν με τον περιορισμό του ποσοστού του 60%.
 Πράγματι και εγώ είμαι σε μία δύσκολη θέση να καταλήξω ως προς αυτό. Μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρώ ότι θα βρούμε μία οριστική λύση και σ’ αυτό το θέμα.
 Είμαι σίγουρος πως ό,τι και αν αποφασίσουμε γι’ αυτό το θέμα, θα υπάρχουν εκείνοι που θα διαμαρτύρονται. Πρέπει να δούμε περίπου «τι παίζει» και ποιο είναι το σωστότερο για τον κόσμο της αγροτιάς, διότι και οι αγρότες θέλουν να μπορεί να οργανώνεται καλύτερα η αγροτική παραγωγή, να μεταβιβάζονται τα κτήματα στις νεότερες γενιές, να έρχονται οι νεότεροι να παίρνουν τη θέση των παλαιότερων και να αναπτύξουμε καλύτερες παραγωγές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
 Είναι και αυτό που σχετίζεται με την οργάνωση της παραγωγής που μας προβληματίζει. Εντίμως το λέω. Επειδή, μάλιστα, ακούει ο αγροτικός κόσμος, ξέρει ότι αυτά που λέω αυτή τη στιγμή απηχούν και τους δικούς του προβληματισμούς».

περικοπή στη σύνταξη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget