Δηλώσεις ζημίας κηπευτικών Βοιωτίας λόγω χιονιά

Επισημάνσεις στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας, διενεργεί αυτή την περίοδο ο ΕΛΓΑ. Αυτό απάντησε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε σχετική ερώτηση του Βαγγέλη Μπασιάκου, βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ.
 Ø  κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών κ.λ.π., σημειώνεται ότι διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώνονται, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών.
 Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα, μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.
 Ø  σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
 Αναλυτικά η απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:
 Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, έφερε, με Ερώτησή του προς τη Βουλή (2641/17.1.2017), τα προβλήματα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο παγετός, στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου 2017, στον αγροτικό τομέα της Βοιωτίας.
 Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα επισπευσθούν η διαδικασία υποβολής δηλώσεων και οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
 Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω, μεταξύ άλλων, της αύξησης φόρων, προκαταβολών και εισφορών και της καθυστέρησης επιστροφής των οφειλομένων ποσών σε αυτούς από το Δημόσιο, καθώς και γενικότερα του αυξημένου κόστους παραγωγής. Η με αριθ.41/8.2.2017 σχετική απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου έχει ως εξής:
 «Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:
 Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας:
 Ø  κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών κ.λ.π., σημειώνεται ότι διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώνονται, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα, μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.
 Ø  σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
 Τέλος, επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα ζημιών από τους παραγωγούς της ανωτέρω περιοχής στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (φυτικό και πάγιο κεφάλαιο), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, από τα προαναφερόμενα αίτια. Εάν υποβληθούν στο άμεσο μέλλον, ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει τις καταγραφές ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Δηλώσεις ζημίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget