Τί πρέπει να προσέχετε σε ένα πιεσόμετρο και πότε δεν πρέπει να μετράτε την πίεσή σας

Σήμερα οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας ένα πιεσόμετρο. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο σε μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να αποβεί σωτήριο. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, που είναι ακόμα πιο εύκολο στη χρήση.
 «Είναι γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά», λέει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. «Ωστόσο πρέπει να προσέχετε να μην κάνετε λάθη, που μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία των μετρήσεων.
 Πρωτίστως, δεν πρέπει να αγοράζετε πιεσόμετρο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον γιατρό σας. Αν το κάνετε μόνοι σας, μπορεί να επιλέξετε λάθος μέγεθος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε σοβαρή κατασκευαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να αναγράφει στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Επίσης, ως γενική αρχή πρέπει να ξέρετε ότι τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών».
 Η γιατρός τονίζει ότι δεν πρέπει να μετράμε την πίεσή μας:
 - Αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από την κατανάλωση φαγητού και τουλάχιστον 40 λεπτά από την πόση νερού, καφέ, τη χρήση τσιγάρου ή πούρου.
 - Αν δεν έχει περάσει μία ώρα μετά από έντονη άσκηση. Πριν από τη μέτρηση πρέπει να καθίσουμε και να ξεκουραστούμε για πέντε λεπτά.
 - Αν δεν έχουμε προηγουμένως ουρήσει.
 - Αν δεν καθόμαστε σωστά. Κατά τη μέτρηση τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα ή να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη μας να στηρίζεται καλά στην πλάτη του καθίσματος. Πρέπει να αισθανόμαστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.
 - Αν ταυτόχρονα πραγματοποιούμε κι άλλες δραστηριότητες. Όταν μετράμε την πίεσή μας, δεν πρέπει να τρώμε, να πίνουμε, να μασάμε τσίχλα, να βήχουμε ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.
 - Αν δεν έχουμε πρώτα διαβάσει τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί το πιεσόμετρο μπορεί να έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθούμε κατά την πραγματοποίηση μετρήσεων.
 Η γιατρός επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μεριμνάμε για την περιοδική αξιολόγηση και το σέρβις του πιεσόμετρου, διότι με τη χρήση η αξιοπιστία του ενδέχεται να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση. Επίσης, μας προτείνει κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο να προσκομίζουμε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, ώστε να συγκρίνονται οι τιμές που μετράμε εμείς με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό πιεσόμετρο.

 http://clopyandpaste.blogspot.gr

πιεσόμετρο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget