Θήβα - Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου

 Tην ιστορία των μοναστηριών της Βοιωτίας, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Σισανίου καί Σιατίστης κ. Παύλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, ο Δήμαρχος Θήβας και ο Δήμαρχος Στυλίδας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.

 Ο Μητροπολίτης Θηβών κατά την έναρξη της εκδήλωσης μιλώντας για την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου τόνισε πως πρόκειται για «ένα από τα πνευματικά άνθη που ανθίζουν στη Βοιωτική γη, την ευλογημένη και αγιασμένη» και αναφέρθηκε στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική, αλλά και στην αγιογραφία της μονής. «Οι μορφές των ολόσωμων Αγίων, κι ανάμεσά τους νεώτεροι Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι εικόνες του τέμπλου, της λιτής, η θαυμάσια εφέστια εικόνα του αγίου Γεωργίου και της Παναγίας δημιουργούν ατμόσφαιρα κατάνυξης στον προσκυνητή» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Θηβών. Μίλησε, επίσης, για το πνευματικό έργο της μονής, ενώ υπογράμμισε πως «οι Μονές επιτελούν ένα βαθύτερο σκοπό: Αποτελούν δώρο Θεού ενάντια στη σήψη, στην πνευματική πείνα και δίψα των σύγχρονων ανθρώπων, καθώς σε συνθήκες γενικευμένης εκκοσμίκευσης, η παθογένεια της παγκοσμιοποίησης αλλοιώνει ολοένα το φρόνημα των ανθρώπων. Το γνήσιο Ορθόδοξο πνεύμα ερείζεται στην ολιγάρκεια, την ταπεινοφροσύνη, την απλότητα, την ευφρόσυνη διάθεση, την ειρήνη και κυρίως την εν Χριστώ αγάπη. Και ο στόχος του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού, είτε ζεί στον κόσμο είτε ως μοναχός έχει αναχωρήσει από τον κόσμο, είναι κοινός: η σωτηρία του και η θέωσή του ως άξιο τέκνο του Θεού».
 Στην συνέχεια το βιβλίο παρουσίασαν ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος και η κ. Καλή Λούσκου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος.
 Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία των μοναστηριών της Βοιωτίας λέγοντας πως ο ιστορικός Τάκης Λάππας είχε γράψει ένα βιβλίο για τα μοναστήρια της Βοιωτίας, στο οποίο ανέφερε ότι τα μοναστήρια που στηρίχτηκε η ζωή των ανθρώπων επί αιώνες είναι όλα ερείπια. Και τα μνημόνευε όλα. «Αν ζούσε σήμερα και περπατούσε την Βοιωτία από τη μία άκρη ως την άλλη, θα ήταν χαρούμενος και συγκινημένος, θα καμάρωνε και θα ευχόταν να συνεχιστεί αυτή η ζωή που παρατηρείται σήμερα στα μοναστήρια μας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο, λέγοντας πως η συμβολή του ήταν πολύ σημαντική για την αποκατάσταση των μοναστηριών.
 Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, ωστόσο, πως «είχαμε έναν καλό γέροντα από αυτήν την περιοχή, τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και κάποτε του είπα τον πειρασμό μου, μήπως ασχολούμαστε πολύ με την ανέγερση των μοναστηριών και αφήνουμε άλλο έργο πιο πίσω και αναρωτήθηκα πού θα βρεθούν άνθρωποι να έρθουν, ώστε να τα στελεχώσουν και εκείνος με συμβούλευσε ότι όποιος έχει το ταλέντο να χτίζει, διότι και αυτό είναι ένα ταλέντο, πρέπει να αναστηλώνει και να χτίζει τα μοναστήρια και κάποιος άλλος θα έρθει να τα φροντίσει. Εσείς θα κάνετε φωλιές και ο Θεός θα στείλει πουλιά. Αυτό έγινε σε αυτόν τον χώρο, σε όλη την Βοιωτία».


 Ευχήθηκε, επίσης, να συνεχίσει αυτή η πνευματική ζωή και η προσπάθεια μέσα στις ανθρώπινες αδυναμίες και ευχαρίστησε τους μοναχούς και τις καλογριές για την παρουσία τους στην εκδήλωση τονίζοντας πως «εγώ δεν ξέρω από μοναχισμό, αλλά βλέπω τα προβλήματα της Εκκλησίας μας, γιαυτό θα ήθελα να σας συστήσω υπακοή. Οι μοναχές και οι μοναχοί στην ηγουμένη ή στον ηγούμενο και όλοι στον Επίσκοπο της περιοχής, όποιος κι αν είναι αυτός ο Επίσκοπος. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά. Άλλο πράγμα είναι το μοναστήρι, άλλο η ενορία. Μην τα μπερδεύουμε. Τα μοναστήρια είναι για τους μοναχούς, για τον αγώνα τους. Και τους λαϊκούς, τους περιμένουν και τους προσέχουν, αλλά όταν βλέπετε ουρές να πηγαίνουν για τον ηγούμενο, για το δήθεν αυστηρό πρόγραμμα, για εκείνες τις ιδιαιτερότητες, να βάζετε ερωτηματικά, κρύβεται κίνδυνος, μεγάλος κίνδυνος» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «τα καμαρώνουμε τα μοναστήρια και τα θαυμάζουμε και ευχόμαστε να πάνε μπροστά, αλλά εμείς είμαστε ενορίτες σε μία ενορία και πρέπει αυτά να τα ξεχωρίζουμε».
 Στο πόνημα που εξέδωσε η Μονή του Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνονται: Η Ακολουθία της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου Γεωργίου της τρίτης Νοεμβρίου, η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου, όπως επίσης η ζωή και το μαρτύριό του. Εκτός από το ιστορικό της ανέγερσης του Καθολικού της Μονής και σύγχρονες μαρτυρίες θαυμάτων του αγίου Γεωργίου στη Μονή του, παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον, διότι αποκαλύπτει μαζί με την παλαιά ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου πτυχές της ιστορίας του τόπου.


Θήβα - Ο Αρχιεπίσκοπος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget