ΑΡΚ ΘΗΒΑΣ - Στην επικράτεια της Θηβαϊκής γης… απαγορευμένες ζώνες και απροσπέλαστες παραλίες για τους κατοίκους

Στην επικράτεια της Θηβαϊκής γης… απαγορευμένες ζώνες και απροσπέλαστες παραλίες για τους κατοίκους …αυτά είναι τα επιτεύγματα της θητείας του Κου Νικόλαου ως Δημάρχου … βοηθούντος και του Περιφερειάρχη Κου Μπακογιάννη.
 Αυτά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου (31/10/2016) με παρόντες εκπροσώπους της εταιρείας της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και Συμβούλους της Περιφέρειας Στερεάς με κύρια εκπρόσωπο την Αντιπεριφερειάρχη Κα Φανή Παπαθωμά.
 Το μεγαλείο της ημέρας ήταν η ανοιχτή προτροπή του νομικού συμβούλου της εταιρείας προς τον Δήμαρχο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας να συμπεριεληφθή στην απόφαση η ανατροπή της προηγούμενης απόφασης 266/2015 η οποία ανέφερε ότι ήταν καταχρηστικός και παράνομος ο αποκλεισμός από την εταιρεία του ο «κοινόχρηστος» δρόμος που οδηγούσε στον όρμο της Νούσας και την ιστορική κολυμβητική παραλία των κατοίκων της Θίσβης.
 Δεν ελήφθηκαν καθόλου υπόψη τόσο η Γνωμοδότηση του Συμπαραστάτη του Δημότη στην οποία προσέφυγαν οι κάτοικοι της Θίσβης, όσο και επιφανών νομικών όπως του Επίκουρου Καθηγητή Δικαίου Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Κου Μ. Χαϊνταρλή περί ερμηνείας του όρου «κοινοχρησίας» για το συγκεκριμένο ζήτημα όπου ρητά ερμηνεύουν με βάση το Σύνταγμα της χώρας ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι προορίζονται και διατίθενται στην ανεμπόδιστη κοινή απ΄ όλους χρήση και όχι μόνον από τους ιδιοκτήτες και χρήστες της βιομηχανικής περιοχής». Άρα και το ότι ο αποκλεισμός τους είναι παράνομος και καταχρηστικός.
 Δεν ελήφθηκε καθόλου υπόψη η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Θίσβης στις 11 Αυγούστου 2016 με την συλλογή πάνω των 200 υπογραφών και που δεν αποδέχονται άλλη λύση πλην την αποκατάσταση της νομιμότητας από την εταιρεία.
 Ο Δήμαρχος όμως στηρίχτηκε στην πρόταση του Πρόεδρου που όμως ήταν μια ισχνή μειοψηφία στην Λαϊκή Συνέλευση. Ο Δήμαρχος προκειμένου να πάρει μια «νομιμοποίηση» της άνευ ορών παράδοσης του στις επιταγές της Εταιρείας κρύφτηκε πίσω από τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων γειτονικών κοινοτήτων που ελέγχει (πλην της κοινότητας των Χωστίων) και κατά παραγγελία του έβγαλαν μια καρμπόν απόφαση για θέματα που αφορούν άλλη κοινότητα.
 Δεν ελήφθηκε καθόλου υπόψη η Ανοιχτή Επιστολή του Νίκου Θηβαίου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, όπου αναφέρει ότι «σε συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Βιομηχανίας κ. Ζαφείρη (26-10-2016), παρουσία αντιπροσωπείας δημοτών της Θίσβης, ο κ. Ζαφείρης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα, νομικό και ουσιαστικό, και ζήτησε χρόνο για την περαιτέρω εξέταση του θέματος» αφήνοντας το θέμα ανοιχτό μετά και την προσκόμιση νέων στοιχείων που πρόεκυψαν (όπως η Γνωμάτευση του Συμπαραστάτη του Δημότη και άλλα που προαναφερθήκαν).
 Το ΑΡΚ Θήβας δηλώνει με κάθε υπευθυνότητα ότι είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής που συμβάλλει στην ευημερία των κατοίκων της και την καταπολέμηση της ανεργίας, ΟΧΙ όμως με εκπτώσεις στα συνταγματικά δικαιώματα τους , στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε όμως τότε να ομιλούμε για ευημερία όταν αυτά παραβιάζονται και παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και αποικίες.
 Σε αυτά τα πλαίσια περιμένουμε να δείξουν την ευαισθησία τους και οι υπεύθυνοι της εταιρείας της ΔΙΑΒΙΠΕΘΙΒ ώστε να βρεθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μια συμβιβαστική λύση προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην στερηθούν την πρόσβασή τους στην παραλία της Νούσας μέσω του μοναδικού δρόμου, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι. Να συζητηθούν οι όποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών και να δοθεί στην πράξη η κοινωνικά αποδεκτή ερμηνεία του κοινόχρηστου δρόμου. Η εμπειρία εξάλλου τόσων ετών δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι να λυθεί το θέμα και να αποφευχθούν δικαστικές ταλαιπωρίες που θα διχάσουν την περιοχή και θα διαιωνίσουν το πρόβλημα. Η δημιουργία άλλης πρόσβασης στον κόλπο της Νούσας μπορεί να συζητηθεί αλλά όχι αντιπαραθετικά με την προαναφερθείσα πραγματικότητα. Τελικός στόχος είναι να πάμε σε μια λύση με όλους κερδισμένους.
 Με το πνεύμα αυτό θα συμμετέχουμε σαν ΑΡΚ Θήβας στην επιτροπή διαπραγμάτευσης με την εταιρεία που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΡΚ ΘΗΒΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget