26ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ: "Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα" (Κόρινθος, 11-13/11/2016)

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) πραγματοποιεί το 26ο Συνέδριό του στις 11-13 Νοεμβρίου 2016 στην Κόρινθο (Δημοτικό Θέατρο Θωμάς Θωμαΐδης), με θέμα: «Περιβάλλον και πλαστικό. Η πλαστική σακούλα»
 Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι: η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Προστασίας
 και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ΑΡΙΩΝ», το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και ο Δήμος Κορινθίων.
 Έναρξη: Παρασκευή 11/11/2016 ώρα 16.00
 Διεξαγωγή και δράσεις στα πλαίσια του Συνεδρίου:
 -Εισηγήσεις να γίνουν από φορείς και πρόσωπα που συνδέονται με την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία κλπ.
 -Θα συμμετέχουν ΣΧΟΛΕΙΑ της Π.Ε. Κορινθίας. Στους μαθητές θα μοιραστούν ανακυκλώσιμες τσάντες.
 -Επίσης μαθητές θα ζωγραφίσουν σε πανό θέματα σχετικά με το πλαστικό, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή από ομάδα παραολυμπιονικών ΑΜΕΑ και δημιουργία (συμβολικά) 5 θέσεων στάθμευσης από τον Δήμαρχο Κορίνθου κ. Αλέξανδρο Πνευματικό, σε παρακείμενο πάρκινγκ.
 -Την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει επίδειξη από τοπικό χορευτικό συγκρότημα και διάπλους της διώρυγας.
 -Το Σάββατο το πρωί, στα πλαίσια του Συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπους των σούπερ μάρκετ και κατασκευαστών πλαστικού.
 Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης, Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής
 6977-686838
Για την Οργανωτική Επιτροπή
 Ο Πρόεδρος Σάββας Χιονίδης
 Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ,
 Δήμαρχος Κατερίνης
 Για το Δήμο Κορινθίων: Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός, Πρόεδρος ΣΠΟΑΚ
 Το θέμα του Συνεδρίου είναι σημαντικό επειδή:
 * Το πλαστικό έχει πολλές εφαρμογές στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
 * Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2015/720 της 29ης Απριλίου 2015 η οποία τροποποιεί την 94/62/ΕΚ της 20ης Δεκεμβρίου 1994 περί «συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας», τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς στο έδαφός τους.
 * Οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο μία φορά, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια, συχνά ως επιβλαβή μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, ιδίως για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.
 * Η εμπειρία από άλλες χώρες που έχουν λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από το πλαστικό (καθιέρωση τελών και άλλων περιοριστικών μέτρων) δείχνει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με την αποτελεσματική ανάληψη δράσης.
 * Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σκωτία υπάρχει υψηλή χρέωση στις πλαστικές σακούλες ενώ σε κάποιες άλλες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, η Ινδία, ακόμα και η Ουγκάντα έχουν απαγορεύσει μερικά ή ολικά τη χρήση της.
 * Οι συνέπειες από τη μη λήψη μέτρων θα είναι η επιβολή νέων προστίμων από τη μη επίτευξη των κοινοτικών στόχων, η πιθανή μείωση των Κοινοτικών Κονδυλίων και επιδοτήσεων, η περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 * Τα οφέλη θα είναι η μείωση του όγκου των αστικών στερεών απορριμμάτων, και κατ’ επέκταση των τελών που πληρώνουν οι Δήμοι προκειμένου να αποθέσουν τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ, αλλά και των δρομολογίων των απορριμματοφόρων. Επίσης η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους.
 * Σχετικό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση και επομένως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που θα συνδιοργανώσουμε θα είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση των θέσεων των φορέων που εκπροσωπούμε.
                                                                        πρόγραμμα


26ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget