ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

 Ο Ορχομενός και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής πάντοτε, στη σύγχρονη ιστορία, ήταν αγροτικά χωριά. Η οικονομία τους στηριζόταν και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις αγροτικές καλλιέργειες. Η ζωή των αγροτών ανέκαθεν υπήρξε δύσκολη και σκληρή και κυρίαρχο ρόλο στη ζωή αυτή έπαιζε η γυναίκα αγρότισσα.
Αυτή που μετά την επίπονη εργασία στα χωράφια, από ανατολή μέχρι δύση, έπρεπε να μαγειρέψει, να πλύνει και γενικά να φροντίσει τον άντρα της, τα παιδιά τους και το σπίτι τους. Ο παραγνωρισμένος αλλά σημαντικός ρόλος της, τυπικά τουλάχιστον, αποκαταστάθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.
 Για πρώτη φορά φέτος, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε και στον Ορχομενό μια τιμητική βραδιά που… άργησε κάποια χρόνια.
 Η Ομάδα Πολιτισμού του Δήμου Ορχομενού, με πρωτεργάτισσες τις κυρίες Γιάννα Τουλούπη-Γκικοπούλου και Τασία Υπερηφάνου-Παπουτσή, με τη βοήθεια της κυρίας Ασημίνας Περλεπέ-Καράλα, του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Δημητρίου, του Συλλόγου «Άσκηση-Ψυχαγωγία-Υγεία» και του ειδικού συνεργάτη κ. Γιάννη Πάνου, ετοίμασαν στο συνεδριακό κέντρο Ορχομενού μια όμορφη και πλούσια συναισθημάτων γιορτή.

 Στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου είχε στηθεί μια μικρή έκθεση λαογραφικού υλικού που παραχώρησε ειδικά για τη γιορτή η κα Βαρβάρα Παπαγιαννάκη και έκθεση παλιών φωτογραφιών από τη ζωή της Ορχομένιας γυναίκας αγρότισσας. Την εκδήλωση άνοιξε η κα Τασία Υπερηφάνου που ενημέρωσε για το πρόγραμμα της γιορτής και μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου ανέλαβε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Άσκηση-Ψυχαγωγία-Υγεία».
 Μετά τη σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία της κας Περλεπέ, η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά στις πρωταγωνίστριες της βραδιάς, τις αγρότισσες. Όποια ήθελε έπαιρνε το μικρόφωνο και κατέθετε τα βιώματα και τις εμπειρίες της. Αυτό ήταν και το πλέον συγκινητικό μέρος της βραδιάς. Αφηγήθηκαν και τοποθετήθηκαν για τη ζωή της αγρότισσας οι κυρίες Καλλιόπη Στρου, Ευαγγελία Μούσα, Ελένη Δούμα, Ντουφεξή, Ντίνα Τσαγαλά, Σπυριδούλα Πανάγου, Ελένη Σεφέκου και η Ευαγγελία Πανταζάκου που μίλησε για τη ζωή της μελισσοκόμου. Και όλα αυτά διανθισμένα με παραδοσιακούς χορούς και χαρακτηριστικά δρώμενα της αγροτικής ζωής που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος «Άσκηση-Ψυχαγωγία-Υγεία» σε διδασκαλία και επιμέλεια της κας Μαρίας Κραβαρίτη.
 Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενες αγρότισσες παρέλαβαν αναμνηστικό δίπλωμα και όλοι γεύτηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει η Ομάδα Πολιτισμού και Εθελόντριες.
 Ανάμεσα στους περισσότερους από 200 παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή εκτός από το Δήμαρχο Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανο, ήταν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρος Ρόδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Νταβαλούμης, Χρήστος Μπαμπλέκος και Αλέξανδρος Ζυγογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρίες Έλενα Γεωργίου-Ζάντζα, Βούλα Καράλη-Παπαδάκη και ο κ. Γιάννης Φουρτάκας, οι πρόεδροι Τοπικών
 Συμβουλίων Ορχομενού κ. Βασίλης Τάγκαλης και Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής, ο Τοπικός Σύμβουλος Ορχομενού κ. Γιώργος Βούτσας και ο εφημέριος της Παναγίας της Σκριπούς π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους.

 Συγχαρητήρια στην Ομάδα Πολιτισμού του Δήμου Ορχομενού και σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της γιορτής κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις αγρότισσες που μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους για την καθημερινή ζωή του παρελθόντος αλλά και τις προσωπικές τους στιγμές που μας έφεραν άλλοτε χαμόγελο και άλλοτε προβληματισμό για το μέλλον της αγροτικής ζωής.


Ορχομενός

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget