Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Λιβαδειάς για το νέο πολυνομοσχέδιο

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή τα νέα μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο «κλείνει» και επισπεύδει μέτρα που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγουμένη δέσμη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και παράλληλα σχεδιάζει τον επόμενο γύρο επίθεσης με νέες τις ανατροπές στα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  Το νέο πολυνομοσχέδιο αφορά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ύστερα από την ένταξη των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων προστίθενται τώρα η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι «Κτιριακές Υποδομές», η «Αττικό Μετρό» και η ΕΛΒΟ, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις.
  Η ένταξη όλων αυτών των επιχειρήσεων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου για «αξιοποίηση» των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υλοποιούν κατά γράμμα όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.
  Επίσης, το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικά νέα πλήγματα σε τμήματα ασφαλισμένων. Τα τρία προαπαιτούμενα αυξάνουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες αγρότες, νέους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, ενώ καταργούν και την έκπτωση 15% που ίσχυε για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλιση.
  Πιο συγκεκριμένα, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αυξάνεται στο 6,95% από την 1η Γενάρη του 2017 αντί για την 1η Γενάρη του 2019, που προέβλεπε ο νόμος-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό.
  Επίσης καταργείται η διάταξη που όριζε ότι οι νέοι επιστήμονες θα καταβάλλουν μειωμένη εισφορά για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης. Η πληρωμή των τσουχτερών εισφορών στον κλάδο Υγείας στο 6,9% επί του εισοδήματός τους θα ξεκινήσει από 1/1/2017.
  Με άλλη διάταξη, όσοι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δραστηριοποιούνταν σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται αναγκαστικά στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ, όπως γινόταν μέχρι τώρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισφορές. Οι ανωτέρω θα καταβάλλουν από 1/1/2017 εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος τους (αντί 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021).
  Επιπλέον, γίνεται πιο ακριβή η εξαγορά πλασματικών χρόνων για όλους τους ασφαλισμένους, αφού η έκπτωση κατά 15% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής μειώνεται στο 2% ανά έτος. Έτσι, κάποιος που εξαγοράζει πέντε έτη ασφάλισης και πληρώσει εφάπαξ, θα έχει 10% έκπτωση στο συνολικό ποσό αντί του 15% που ίσχυε.
  Το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν με άλλες διαδικασίες, όπως με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλων ρυθμίσεων.
  Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά στο νέο κύμα μέτρων που έρχεται και θα ενταθεί. Να βγουν στο προσκήνιο επιθετικά τα συμφέροντα μας, της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που υποφέρει.
  Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης, τις απώλειες που έχουμε δεχτεί. Να ενισχυθεί η πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η απόκρουση των νέων μέτρων στα εργασιακά, το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην απεργία.

ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΠΑΜΕ Λιβαδειάς

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget