Μπαλάφας: Αναιτιολόγητος ο θόρυβος για τους διοικητικούς γραμματείς στους ΟΤΑ

Αναιτιολόγητο χαρακτηρίζει τον θόρυβο περί τοποθέτησης διοικητικών γραμματέων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος σε δήλωσή του διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί τελική απόφαση, αλλά αρχική σκέψη στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 Το θέμα προέκυψε μετά από δηλώσεις των προέδρων των Κεντρικών Ενώσεων Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστού, οι οποίοι έκαναν λόγο για κατάργηση του αυτοδιοίκητου και των θεσμών των δημάρχων και περιφερειαρχών και «μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε παρακλάδι της δημόσιας διοίκησης».
 Η δήλωση του κ. Μπαλάφα είναι η ακόλουθη:
 «Τις τελευταίες ημέρες ξεσηκώθηκε ένας εντελώς αναιτιολόγητος θόρυβος από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης περί κατάργησης της αυτοδιοίκησης, κατάργησης των δημάρχων και των περιφερειαρχών, τοποθέτηση κυβερνητικών γραμματέων στους ΟΤΑ κλπ. Και όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν με απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών.
 Προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο οφείλω να δηλώσω με απόλυτη σαφήνεια:
 1. Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4369/16 ("Νόμος Βερναρδάκη"), η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, που αποτελούσε δέσμευση της χώρας με βάση το νόμο 4336/15 που είχε ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015. Με το νόμο 4369/16 μπαίνει ένα τέλος στους διορισμούς των "κολλητών", "των δικών μας παιδιών" κλπ και καθιερώνονται μέτρα και διαδικασίες που εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, με την σύσταση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κλπ.
 2. Η πολιτική διοίκηση του ΥΠΕΣΔΑ, ως όφειλε, πήρε πρωτοβουλία για την συγκεκριμενοποίηση των διατάξεων του 4369/16 στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρειες), με συνεκτίμηση των ιδιαίτερων συνθηκών στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε εξασφάλιζε την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή των αντιπροσωπευτικών φορέων των δήμων, των περιφερειών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας προχώρησε την 16/9/2016, με συμμετοχή όλων των ανωτέρω φορέων και σε αυτήν διατυπώθηκαν, από πλευράς υπουργείου, πρώτες, όχι φυσικά τελικές, προτάσεις-σκέψεις ενός κειμένου εργασίας για την συγκεκριμενοποίηση που προαναφέρθηκε, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τους γενικούς γραμματείς των ΟΤΑ.
 Επαναλαμβάνω ότι ήταν καταρχήν προτάσεις -όχι φυσικά αποφάσεις- για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.
 3. Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση, χωρίς να μας ζητηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, υπήρξαν οι προσωπικές δηλώσεις που κατακεραύνωναν κυβερνητικές προθέσεις και αποφάσεις, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ.
 Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστήκαμε και για αυτό επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των φορέων των ΟΤΑ διευκρινίζοντας τα αυτονόητα. Και αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία της ηγεσίας των ΟΤΑ σε θέματα αυτοτέλειας, δημοκρατίας και άνωθεν εντολών.
 4. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να εξετάσει πως θα προχωρήσει η δέσμευση για αποκομματικοποίηση και στους ΟΤΑ. Και αυτό θα γίνει όχι μηχανιστικά σε σχέση με την κεντρική διοίκηση, θα γίνει σε συνεργασία στενή με τους ΟΤΑ, με ρεαλιστική θεώρηση και διάκριση της πολιτικής διεύθυνσης και των υπηρεσιών διοίκησης.
 Ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, αναμένουμε τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων στον προβληματισμό, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, προκειμένου να οδηγηθούμε με συναινετικό πνεύμα, όλοι μαζί, στο που, πόσο και πως θα προχωρήσουμε.
 Η πρακτική των άνωθεν εντολών, των αποφάσεων ερήμην των ενδιαφερομένων, της καταρράκωσης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των εκβιασμών έχει παρέλθει προ πολλού, και σίγουρα είναι πολύ μακράν της φιλοσοφίας της κυβέρνησής μας.
 Και επισημαίνω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όσων, εξυπηρετούν, εξ αντικειμένου, μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Μπαλάφας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget