Με βάση τα 50 λεπτά ανοίγει η σεζόν για το βαμβάκι

Η χρηματιστηριακή εικόνα και οι κινήσεις των εκκοκκιστών ενισχύουν τις προσδοκίες των παραγωγών.Με καπαρωμένο το 50άρι ανοίγει η εμπορική σεζόν για το βαμβάκι.
 Με αφετηρία τα 50 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και περιθώριο περαιτέρω ανόδου, βρίσκοντας στηρίγματα στη διεθνή χρηματιστηριακή εικόνα του προϊόντος και τις ευοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών, ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, η εγχώρια αγορά στο βαμβάκι.
 Καταλυτικό ρόλο φαίνεται ότι θα διαδραματίσει και η απόφαση των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων να δώσουν φέτος τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν νωρίτερα μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή και, επιπλέον, να πληρωθούν άμεσα τα 2/3 της αξίας του προϊόντος, φέρνοντάς το στο εκκοκκιστήριο, και το υπόλοιπο όταν κλείσει η τιμή, βάσει του χρηματιστηρίου. Όπως λέει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου εκκοκκιστηρίου, η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει ανοδικά και τους υπόλοιπους «παίκτες» του κλάδου. Το ίδιο στέλεχος διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα πιθανότατα θα ξεκινούν από τα 50 λεπτά, ενδεχομένως και ψηλότερα.
 Τη θετική εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν οι καλύτερες -σε σχέση με πέρυσι- αποδόσεις, οι οποίες αντισταθμίζουν ως έναν βαθμό τις απώλειες από τα λιγότερα στρέμματα. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στην «ΥΧ», η φυγή αρκετών καλλιεργητών από το βαμβάκι, μετά την περυσινή άσχημη χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα να επιτελεστεί ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα που άφησε πίσω του αγρότες με επιχειρηματική λογική και μια σχετική οικονομική άνεση, η οποία τους επέτρεψε να εκτελέσουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Την ίδια στιγμή, όμως, οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, ιδίως στον Νομό Λάρισας, αφού πέτυχαν το βαμβάκι πάνω στο «άνοιγμα».


τιμή βαμβάκι

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget