Δεν καταστρέψαμε τη φωλιά των πελαργών θα την επανατοποθετήσουμε λέει ο ιερέας των Αγίων Πάντων στο Πυρί Θήβας

Ο Στυλιανός Κομνηνός ιερέας στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Πυρί της Θήβας έστειλε επιστολή χθες στο www.zoosos.gr επισημαίνοντας ότι όλα όσα δημοσιεύτηκαν με αφορμή την καταγγελία του Φιλοζωικού Συλλόγου Θήβας «Άγιος Φραγκίσκος» είναι αναληθή και αυτό γιατί δεν κατέστρεψαν την φωλιά των πελαργών αλλά θα την μετακίνησαν (!) για να κάνουν εργασίες στο ναό και θα την επανατοποθετήσουν!
 Στην κοινή ανακοίνωση του παπά και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού μάλιστα επισημαίνεται ότι στη φωλιά δεν υπήρχαν αυγά ή νεοσσοί εντούτοις παραδέχονται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ενώ ο ένας πελαργός – αφού όπως λένε ο δεύτερος εντοπίστηκε νεκρός την Άνοιξη του 2015 – είχε φτάσει εκεί για να κατοικήσει και φέτος.
 Φυσικά και οι εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς και των ηλεκτροφόρων καλωδίων – αν αυτό ισχύει – θα πρέπει να γίνουν ώστε κανείς άνθρωπος ή ζώο να μην κινδυνεύει εντούτοις οι αρμόδιοι θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει ώστε αυτό να γίνει νωρίτερα και η ολοκληρωτική καταστροφή της φωλιά σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες δεν μοιάζει με… «μετακίνηση».
 Εμείς στο www.zoosos.gr με χαρά θα δημοσιεύουμε – αν μας το στείλουν και το φωτογραφικό υλικό – την φωλιά αποκατεστημένη καθώς λένε ότι αυτό είχε δρομολογηθεί εξ αρχής.
 Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Θήβας «Άγιος Φραγκίσκος» κάτοικος της περιοχής το μεσημέρι της 7ης Απριλίου κάλεσε το μέλος του Μαρία Κόλλια και την ενημέρωσε για την ολοκληρωτική καταστροφή της φωλιάς των πελαργών, αλλά αρνήθηκε ο ίδιος να προχωρήσει σε καταγγελία.
 Η κα Κόλλια την επόμενη μέρα πήγε επί τόπου διαπίστωσε ότι η φωλιά δεν είναι στη θέση της και σύμφωνα με τα όσα της είπαν κάτοικοι και εργαζόμενοι πέριξ της εκκλησίας πήγε και κατέθεσε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Θήβας όσο και το Δασαρχείο πού είναι αρμόδιο, καθώς η καταστροφή οποιασδήποτε φωλιάς δεν επιτρέπεται διά νόμου, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για είδη υπό προστασία.
 Είναι άξιο απορίας το γιατί αφού το Δασαρχείο όταν η κα Κόλλια στις 8 Απριλίου πήγε για να καταγγείλει το συμβάν δεν ήταν ενήμερο αν και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του π. Στυλιανού Κομνηνού είναι σε συνεργασία μαζί του για την μετακίνηση της φωλιάς.
 Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί οι υπεύθυνοι των Αγίων Πάντων δεν ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία για την μετεγκατάσταση της φωλιάς σε άλλο ασφαλέστερο σημείο και σε ειδικό καλάθι (από αυτά που τοποθετηθεί η Δ.Ε.Η. και η ειδική υπηρεσία η οποία έχει για την αποκατάσταση των φωλιών των πελαργών) και προχώρησαν στην καταστροφή της για να την ξαναφτιάξουν… αργότερα.
 Μαντικές ικανότητες δεν έχουμε αλλά κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τους και αυτό φαίνεται και από την σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύουμε αυτούσια.
 Η απάντηση του ιερέα και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για το θέμα
 «Αναφορικά με τις αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στο διαδίκτυο περί δήθεν θανάτωσης πελαργού και καταστροφής της φωλιάς από τον Ιερέα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Πυρίου Θηβών, θέλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας.
 Ο Ναός ανοικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή περί τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και όχι από πεντηκονταετίας όπως εσφαλμένα αναφέρεται. Επίσης, η φωλιά των πελαργών φτιάχτηκε την άνοιξη του έτους 2015 και όχι νωρίτερα και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.
Προφανώς και δεν θανατώσαμε κανέναν πελαργό. Αρχικά, στη φωλιά υπήρχαν δύο πελαργοί εκ των οποίων ο ένας είχε βρεθεί θανατωμένος στη σιδηροδρομική γραμμή την Άνοιξη του 2015, πριν ακόμα τελειοποιηθεί η φωλιά και ζευγαρώσουν οι πελαργοί, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία για νεοσσούς πέρυσι. Το δε ταίρι του είχε φύγει και εμφανίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Για το λόγο αυτό δεν υπήρχαν ούτε αυγά ούτε τίποτα εντός της φωλιάς.
Οι πελαργοί είχαν “συμπεριλάβει” τον Σταυρό του τρούλου στη φωλιά τους και είχαν καταστρέψει με τα ράμφη τα καλώδια και το μετασχηματιστή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο κίνδυνο για τον κόσμο που συγκεντρώνεται στον Ναό. Αυτό το πρόβλημα που παρέμενε χωρίς λύση όλον τον χειμώνα καθώς και η υγρασία που εμφανίστηκε στο σημείο αυτό, επέβαλαν την αποκατάσταση των καλωδίων από ηλεκτρολόγο που ανέβηκε στον κεντρικό τρούλο της Εκκλησίας πιστοποιώντας την διαρροή, προς ασφάλεια των προσελθόντων στον Ιερό Ναό και την προσωρινή μεταφορά της φωλιάς. Επαναλαμβάνουμε ότι κατά τον χρόνο των εργασιών δεν υπήρχε ούτε πελαργός ούτε αυγά.
Οι εργασίες έχουν ήδη εκτελεσθεί και σε άμεση συνεργασία με το Δασαρχείο και την Δ.Ε.Η. ως αρμόδιες υπηρεσίες, η φωλιά θα επανατοποθετηθεί εκεί ακριβώς που βρισκόταν ως είχε εξ αρχής προγραμματισθεί.
Με βάση τα προαναφερόμενα, γίνεται αντιληπτό ότι οι σχετικές αναρτήσει επ’ ουδενί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της παρούσας προς αποκατάσταση της αλήθειας.
  Το  Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  Ο Εφημέριος».
 Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπετε τον πελαργό την επόμενη μέρα της καταστροφής να στέκεται στο σημείο στο οποίο μαζί με το ταίρι του είχε φτιάξει τη φωλιά του. Περιοίκοι περιέγραφαν στους εκπροσώπους του φιλοζωικού φορέα ότι κατά την διάρκεια των «εργασιών» το πουλί πετούσε εκεί μη ξέροντας που να πάει...

Πυρί Θήβας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget