Χρήσιμες συμβουλές για να μην «πέσετε» θύματα κλοπών κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κλοπών – διαρρήξεων που παρατηρούνται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, καθώς και στο πλαίσιο της πρόληψης κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης και απατών, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων, παραθέτει χρήσιμες
συμβουλές προς τους πολίτες, προκειμένου αφενός να λάβουν μέτρα αποφυγής της θυματοποίησής τους και αφετέρου να προβούν στην άμεση ειδοποίηση των Διωκτικών Αρχών, προκειμένου να συμβάλουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών.
 Ειδικότερα όσο αφορά την πρόληψη κλοπών – διαρρήξεων:
 Ασφαλίστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν φύγετε από το σπίτι σας, είτε για μεγάλο, είτε για σύντομο χρονικό διάστημα.
Ελέγχετε για σημάδια (π.χ. μικρά κλαδιά, σημάδια με μαρκαδόρο ή αναπτήρα) που αφήνουν επίδοξοι διαρρήκτες στην είσοδο του σπιτιού σας. Η μη απομάκρυνση των σημαδιών αποκαλύπτει την απουσία σας.
Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά, φιλικά πρόσωπα ή γείτονες που εμπιστεύεστε και ζητήστε τους να ελέγχουν τακτικά το σπίτι σας, αν είναι δυνατόν.
Μην κοινοποιείτε την απουσία σας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε.
Αποφύγετε να αφήνετε σκάλες, έπιπλα, ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο ή την πυλωτή σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο διαρρήκτη να αναρριχηθεί.
Ενεργοποιήστε αν διαθέτετε, το σύστημα συναγερμού.
Τοποθετήστε χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους και φωτισμό με ανιχνευτή κίνησης στα μπαλκόνια ή άλλους εξωτερικούς χώρους.
Τοποθετήστε αυτόματο μηχανισμό κλεισίματος στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και κλειδαριά ασφαλείας στο διαμέρισμα σας.
Μην γνωστοποιείτε σε τρίτους τη φύλαξη χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων στο σπίτι σας.
Εάν παρατηρήσετε ύποπτα άτομα και κινήσεις, μην διστάσετε να καλέσετε το 100 και να ειδοποιήσετε την Αστυνομία. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά εμφάνισης ή αριθμό κυκλοφορίας οχήματος, αν υπάρχει. Ενημερώστε γείτονες, συγγενείς για τυχόν ύποπτες κινήσεις στην περιοχή σας.
Επιπλέον, όσο αφορά τις περιπτώσεις κλοπής ή απάτης, ενημερώνουμε ότι οι δράστες χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι σας. Συγκεκριμένα δρουν:
 ως ομάδες 2 – 3 ατόμων, χτυπώντας το κουδούνι και ζητώντας να μπουν στο σπίτι σας, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π., Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Π.Α., επισκευαστές κ.λ.π.
ως υποψήφιοι ενοικιαστές χώρων, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με το σπίτι σας και την ώρα που τους επιδεικνύετε τους χώρους, συνεργοί τους εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα να έχετε αφήσει την πόρτα του σπιτιού σας ανασφάλιστη, εισέρχονται στο σπίτι με σκοπό την κλοπή.
Για τους ανωτέρω λόγους:
 Μην επιτρέπετε σε αγνώστους να μπαίνουν στο σπίτι σας.
Προειδοποιήστε άτομα που σας προσεγγίζουν με ύποπτο τρόπο, για να μπουν στο σπίτι σας, ότι θα καλέσετε την Αστυνομία.
Επικοινωνήστε άμεσα με τα παιδιά σας ή το διαχειριστή της πολυκατοικίας σας, για επιβεβαίωση ενδεχόμενης βλάβης ή παράδοσης επιστολής ή δέματος.
Ασφαλίστε την πόρτα του σπιτιού σας, ακόμα και αν μεταβαίνετε σε άλλο όροφο της κατοικίας σας. Φροντίστε να βρίσκεται και άλλο οικείο σε εσάς πρόσωπο στο σπίτι εκείνη την ώρα.
Μην πείθεσθε και μη δίνετε χρήματα σε άγνωστα άτομα.
Μη διστάσετε να καλέσετε το 100 και να ειδοποιήσετε την Αστυνομία, εάν σας προσεγγίσει κάποιο ύποπτο άτομο. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά εμφάνισης ή αριθμό κυκλοφορίας οχήματος, αν υπάρχει.
Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).
Ανωτέρω συμβουλές θα διαμοιραστούν στους πολίτες και με ενημερωτικά φυλλάδια, μέσω του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», των πεζών περιπολιών, των Αξιωματικών Υπηρεσίας των Αστυνομικών Τμημάτων & των Τμημάτων Ασφαλείας της Περιφερείας, στο πλαίσιο στοχευμένων ενημερωτικών δράσεων για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
 Τέλος, χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων θυματοποίησης των πολιτών, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα ( website ) της Ελληνικής Αστυνομίας www . hellenicpolice . gr .

θύματα κλοπών

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget