O αγώνας για τους πρόσφυγες είναι αγώνας για τον ίδιο μας τον εαυτό

 - Δέσποινα Σπανούδη - 
Όσοι μετά τους χιλιάδες πνιγμούς της φετινής χρονιάς, πίστευαν ότι τα είχαν δει όλα στο θέμα του προσφυγικού, διαψεύστηκαν οικτρά. Με την κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε. –Ελλάδας –Τουρκίας, μπαίνουμε σε ένα νέο και ακόμη πιο αιματηρό και ανάλγητο κύκλο που ξεκίνησε την Κυριακή 20 Μαρτίου.Συνοψίζοντας τα νέα δεδομένα:
-Οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας συνεχίζονται, συνεπώς νέοι πρόσφυγες προστίθενται διαρκώς στους ήδη υπάρχοντες που αριθμούν αρκετά εκατομμύρια. Στις συγκρούσεις αυτές συμμετέχουν με πολλούς τρόπους η Ευρώπη και η ΗΠΑ.
-Νόμιμος δρόμος για να σωθούν από την κόλαση δεν υπάρχει. Τα τείχη στα σύνορα της Τουρκίας, ο φράχτης στον Έβρο και οι φράχτες στα βαλκανικά και ευρωπαϊκά σύνορα και οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα εμποδίζουν τους απελπισμένους από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πολλοί θα χάνονται εγκλωβισμένοι επί τόπου, άλλοι στο παράνομο ταξίδι.
-Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 91% όσων εισέρχονται στη χώρα είναι πρόσφυγες από το Ιρακ, το Αφγανιστάν, τη Συρία. Η συμφωνία μιλάει για παράτυπους μετανάστες.
-Όλοι όσοι θα κατορθώνουν να φθάσουν θαλασσοπνιγμένοι μέχρι την Ελλάδα, θα εξαναγκάζονται να γυρίζουν παρά τη θέλησή τους στα στρατόπεδα της Τουρκίας. Θα προηγείται η υποχρεωτική αίτηση ασύλου στη χώρα μας: εάν αρνηθούν ή αν απορριφθεί θα «επιστρέφονται» ως πακέτα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσίπρα, είναι ένα μέτρο αποθάρρυνσης διότι δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία ασύλου ότι και αν σημαίνει αυτό.    Πάντως ως δικαιολογία για την απόρριψη της αίτησης ασύλου, θα χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες έρχονται από μια ασφαλή τρίτη χώρα όπως βαφτίστηκε η Τουρκία.
-Για παραδειγματισμό των Σύρων προσφύγων, για κάθε ένα Σύρο που τιμωρείται με επιστροφή γιατί εισήλθε παράνομα στη χώρα μας, ένας άλλος που έδειξε καλή διαγωγή και δεν επιχείρησε το ταξίδι, υποτίθεται ότι θα εξασφαλίζει την είσοδό του στην Ευρώπη απευθείας από την Τουρκία. Πόσοι θα είναι αυτοί οι τυχεροί ;  ένας ελάχιστος  αριθμός Σύρων : 18.000 αρχικά και «αν χρειαστεί» ακόμη 54.000 με «εθελοντική διαδικασία» των κρατών μελών.
-Tην εφαρμογή της συμφωνίας θα συντονίζει Ολλανδός τοποτηρητής ο οποίος θα διοικεί και όλο το απαιτούμενο προσωπικό και τις δομές, ακυρώνοντας στην πράξη τον όποιο ρόλο του Υπουργού Μεταναστατευτικής Πολιτικής.
 Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις χρησιμοποιούν βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τη συμφωνία: «άθλια», «ντροπή», «ταφόπλακα δικαιωμάτων» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την οδυνηρή κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας με την πλήρη συνέργεια της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν ήταν τυχαίες οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού,  στην ανάγκη «η Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της», «η Τουρκία να ελέγξει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα», «η Τουρκία να δεχθεί την επαναπροώθηση». Ούτε είναι τυχαίες οι ρυθμίσεις για υπερεξουσία του στρατού στη διαχείριση των δομών υποδοχής και καταγραφής. Η βουβή αποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών, σημαίνει απλά την παραδοχή ότι προσπαθούμε να περισώσουμε ότι μπορούμε, έχοντας παραδοθεί στη βούληση διεθνών τοκογλύφων. Μια παραδοχή που εκτός από κυνική είναι και ανέφικτη. Γιατί όπως έχουμε βιώσει έμπρακτα, όσο παραδίδεσαι, τόσο επελαύνουν. Όσο χώρο αφήνεις, τόσο επεκτείνονται. Όσο σκύβεις τόσο σε πατούν. Η συμφωνία κατάργησης όλων των διεθνών συνθηκών  για τους πρόσφυγες, καταβροχθίζει και τα τελευταία αναχώματα δημοκρατικών εγγυήσεων, ελευθεριών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ξενοφοβία, η πρόκληση συγκρούσεων, περισσότερος αυταρχισμός και περισσότερη εξαθλίωση, θα είναι η εξέλιξη και για τη χώρα μας, αν δεν υπάρξουν ισχυρές αντιστάσεις. Το κύμα αλληλεγγύης είναι πραγματικά συγκλονιστικό, αλλά η πραγματική αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο την φροντίδα για τις άμεσες ανάγκες όσων προσφύγων φθάνουν μέχρι εδώ. Αφορά τον αγώνα να σταματήσουν η πείνα, η άγρια εκμετάλλευση και οι πόλεμοι που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τον τόπο τους. Αφορά το δικαίωμα τους να μετακινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια και τη δυνατότητά τους να ξεκινήσουν μια πραγματική ζωή για όσο διάστημα δεν θα μπορούν να γυρίσουν στις εμπόλεμες ή στις κατεστραμμένες περιοχές τους. Αφορά το δικαίωμά μας να παραμείνουμε όρθιοι και ελεύθεροι. Στον αντίποδα του σκληρού φασιστικού προσώπου των ηγεσιών της Ευρώπης ένα κίνημα των λαών για την ειρήνη και την αλληλεγγύη είναι η μόνη απάντηση. Και σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ανοίξουμε το δρόμο.

Θήβα,απόψεις

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget