Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι - Πρέπει να δράσουμε όλοι τώρα!

-Του Στέφανου Σταμέλλου-
 Στις 30 Νοεμβρίου γίνεται στο Παρίσι η μεγάλη Διάσκεψη για το Κλίμα και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για μια καινούργια διεθνή Συμφωνία. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, που προβλέπεται να επηρεάσει πολλές πλευρές της παγκόσμιας οικονομίας.
Κι αυτό γιατί όλοι δέχονται πια ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει ήδη δημιουργήσει εμφανείς επιπτώσεις σε ανθρώπινες κοινότητες (ΗΠΑ, νησιωτική Ασία, Αυστραλία)
 Δεν μπορούμε πια να κάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε και ούτε πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας Οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι ότι η περαιτέρω αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων με επιπτώσεις στην παραγωγή της τροφής, τη βιοποικιλότητα, την υδατική επάρκεια, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, περισσότερες πλημμύρες και ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, εξάπλωση ασθενειών και τόσα άλλα. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει αποτιμηθεί μερικώς και όχι στο σύνολο του, το οποίο είναι επίσης ένα σοβαρό στοιχείο στη συζήτηση των ηγετών των χωρών.
 Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν κοινές αλλά και διαφοροποιημένες ευθύνες και δυνατότητες από χώρα σε χώρα. Διαφορετικές είναι οι ευθύνες και οι δυνατότητες των χωρών του τρίτου κόσμου και διαφορετικές των χωρών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι άστοχο να διεκδικούν και να επιδιώκουν μια ανάπτυξη εξίσου καταστροφική με αυτή που είχαν οι δήθεν ανεπτυγμένες χώρες. Οι αναπτυγμένες οικονομίες καλούνται επίσης να προχωρήσουν σε μεταφορά τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες και να δώσουν το παράδειγμα και να δεσμευτούν για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα με χρονοδιάγραμμα και στόχους. Κι όλα αυτά σε μια παγκόσμια συνεργασία.
 Τι πρέπει να προσέξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Το ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται σε ορυκτά ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτού που λέμε «Κλιματική Αλλαγή». Άρα χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την πραγματική ευημερία.
 Στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από την Κλιματική Αλλαγή είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία προβάλει, λαθεμένα κατά την άποψή μας, άλλες προτεραιότητες. Είναι καθήκον μας να αλλάξουμε αυτή τη λαθεμένη νοοτροπία, που θεωρεί «πολυτέλεια» στην εποχή της κρίσης τα περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα. Αναγκαστικά η Ελλάδα θα δεχθεί τους στόχους σε αριθμούς και ποσοστά που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο των ηγετών. Όμως αυτά πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, από σήμερα αν ήταν δυνατόν. Η εξειδίκευση των στόχων ανά Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, θα αποτελούσε το μισό της επιτυχίας. Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ) έθεσε, διαβάζουμε, σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με στόχο αυτό να επεκταθεί και σε περιφερειακό επίπεδο
 Σε κάθε ένα τομέα που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι και να ελέγχονται τα αποτελέσματα. Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας μας με στόχο το 2050 να έχουμε πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, η αναζωογόνηση της υπαίθρου και η προστασία της φύσης και των δασών είναι μερικές καίριες πλευρές αυτής της υπόθεσης.
 Το Παρίσι είναι ουσιαστικά το αναγκαίο και τελευταίο βήμα ελπίδας. Η επιστήμη και οι πολίτες έχουν μιλήσει εδώ και χρόνια. Τώρα ήρθε η σειρά των πολιτικών! Στο μεταξύ σε όλο τον πλανήτη και σε πάρα πολλές πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις υποστήριξης ασκώντας πιέσεις για την λήψη αποφάσεων για άμεσες δράσεις. Στη Λαμία γίνεται μια τέτοια αυθόρμητη εκδήλωση την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 6.30μμ, στην Πλατεία Πάρκου με το σύνθημα «Πρέπει να δράσουμε όλοι τώρα!»  

θηβα βοιωτια

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget