ΕΚΠΟΙΖΩ - 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αναφέρουν ως προτεινόμενο από την κυβέρνηση όριο οφειλών το ποσό των 200.000 ευρώ. "Από μία πρώτη επεξεργασία ενός μέρους των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Αν ληφθούν υπόψη και τα άλλα δύο κριτήρια (ετήσιο εισόδημα, αντικειμενική αξία της κατοικίας), τα οποία υποχρεωτικά συνυπολογίζονται, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, τότε είναι προφανές ότι με πλειστηριασμό θα κινδυνεύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών, ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάγονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου.
 Η οργάνωση των καταναλωτών εκτιμά ότι τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας, που αναμένεται να προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα, στην ουσία θα σημάνουν το τέλος της ευνοϊκής αυτής διάταξης για χιλιάδες νοικοκυριά.
 Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στις παρακάτω κινήσεις:
 - Απέστειλε σήμερα επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιώργου Δραγασάκη, στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στην πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ζητώντας συναντήσεις με όλους, με στόχο την ανεύρεση δίκαιης λύσης, η οποία θα διευκολύνει ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο.
 - Επανενεργοποίησε την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, με αίτημα να μην τροποποιηθεί ο νόμος Κατσέλη με τον τρόπο που προτείνεται, διότι εκτιμά η οργάνωση των καταναλωτών ότι έτσι οδηγούμαστε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να υπογράψουν το ψήφισμα "ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων στην ιστοσελίδα της www.ekpizo.gr.
 Παρέμβαση και από την Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Προτροπή στην κυβέρνηση, να διαφυλάξει τους όρους και προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων πολιτών και νοικοκυριών, απευθύνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με αφορμή τις σχετικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.
 Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη αναφέρει τα εξής:
 «Η προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς παρέχεται πλέον στη χώρα μας, μετά την κατάργηση, ή λήξη κάθε άλλης προστατευτικής διάταξης, μόνο στο πλαίσιο του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση των χρεών όσων έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, ανήκει στα θεμελιώδη εργαλεία που διαθέτει κάθε Πολιτεία για την αποκατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τη διαφύλαξη στοιχειωδώς αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Συνιστά δε υποχρέωση που προκύπτει από το ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου, και έχει βρει άλλωστε, διεθνή αναγνώριση στην από 20.6.2007 Σύσταση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (CM/Rec 2007/8) για νομοθετικές λύσεις στα προβλήματα της υπερχρέωσης.
 Στις συνθήκες που προκάλεσε η οικονομική κρίση, ο ν. 3869/2010 έχει προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς αποτελεί το τελευταίο και τελικά το μόνο καταφύγιο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, προκειμένου να επιτύχουν μία προσαρμογή των υποχρεώσεών τους στις πραγματικές τους δυνατότητες και να διασώσουν την κατοικία τους. Πρόκειται, εξάλλου, για μία προστασία που δεν χαρίζεται στο δανειολήπτη, αλλά την οποία, εντέλει, θα πρέπει ο ίδιος να κατακτήσει. Κι αυτό, καθώς, εκτός από τη βασική τριετή ρύθμιση για την απαλλαγή των χρεών, ο οφειλέτης θα πρέπει να αναλάβει την εξυπηρέτηση μίας οφειλής που ανέρχεται στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, προκειμένου να διασώσει την κύρια κατοικία του. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη, ότι η αντικειμενική αξία συχνά υπερβαίνει και, μάλιστα, κατά πολύ, την εμπορική αξία των ακινήτων, είναι ωσάν να επιστρέφει την κατοικία του και συγχρόνως να την επαναγοράζει.
 Είναι προφανές λοιπόν ότι η ισχύουσα ρύθμιση προστατεύει την κατοικία των υπερχρεωμένων με έναν τρόπο που δεν θίγει, σε καμία περίπτωση, τα συμφέροντα των πιστωτών. Ωστόσο, σήμερα αυτή η προστασία απειλείται με συρρίκνωση ή και κατάργηση, προκειμένου να διευκολυνθεί ο πλειστηριασμός των κατοικιών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας πολιτικής θα είναι αναπόφευκτα η περαιτέρω απαξίωση των ακινήτων και η εξαθλίωση των νοικοκυριών. Διευκολύνει δε την πώληση των δανείων σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι, δίχως περιορισμούς, αναστολές και δεσμεύσεις από οποιαδήποτε δεοντολογία, θα μπορούν να επιδιώκουν την ικανοποίησή τους με κάθε τρόπο.
 Τα κριτήρια που αξιώνονται για τη διάσωση της κύριας κατοικίας (μικρό εισόδημα, χαμηλή αντικειμενική αξία, όριο χρεών) δεν είναι κριτήρια εισόδου στην προστασία. Με τη σωρευτική, μάλιστα, εφαρμογή τους είναι, τελικά, κριτήρια αποκλεισμού και κατάργησης της προστασίας. Επιτρέπουν ουσιαστικά σε μία περιορισμένη μόνο κατηγορία οφειλετών, να λάβουν την προστασία - μάλιστα δε και σε αυτούς παρέχεται υπό όρους, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταφέρουν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν. Για όσους δε, δεν θα εμπίπτουν στη ρύθμιση, το αποτέλεσμα θα είναι η περιθωριοποίησή τους, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στη φτώχεια.
 Η Ένωσή μας καλεί την κυβέρνηση να διαφυλάξει τους όρους και προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων. Επισημαίνει δε ιδιαίτερα:
 - Η αντικειμενική αξία της εξαιρούμενης από τη ρευστοποίηση κατοικίας του οφειλέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αξίες στις οποίες, στην περίοδο της πιστωτικής επέκτασης, αγόρασαν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα την κατοικία τους.
 - Οποιαδήποτε θέσπιση ορίου ως προς το ύψος των χρεών που θα πρέπει να έχει ο οφειλέτης, προκειμένου να διασώζεται η κατοικία του, είναι απαράδεκτη, καθώς, άλλωστε, η υπαγωγή στις ρυθμίσεις προϋποθέτει ότι αυτός περιήλθε χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.
 - Αδικαιολόγητη είναι και η εισαγωγή εισοδηματικού κριτηρίου, καθώς αυτή λαμβάνεται ομοίως υπόψη στην αξιολόγηση της μόνιμης αδυναμίας, ενώ η ύπαρξη επαρκούς εισοδήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή της ρύθμισης για την κατοικία.
 Η κυβέρνηση έχει συνταγματική υποχρέωση στις ακραίες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, να αποτρέψει τον πλειστηριασμό κατοικιών ανθρώπων που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία, και όταν - ιδίως μάλιστα - με δικαστική ρύθμιση αναλαμβάνουν να αποπληρώσουν την αξία της στους πιστωτές» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget