Alexis Tsipras: «Je suis venu, j'ai vu, j'ai vaincu»

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
 Τρίτη (14.7) έτυχε η κόρη μου στο Παρίσι κοντά στα Ηλύσια Πεδία . Nεαροί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «liberté, égalité ,fraternité» στα Ελληνικά «Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» τιμώντας την κοσμοϊστορική επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 .

 Εν μέσω της ολοσχερούς εξαθλίωσης των μαζών ,τότε στην εποχή του Λουδοβίκου του 16ου και της Αντουανέτας ,με «σπίρτο» τους κύριους εκφραστές -προπομπούς Μοντεσκιέ, Ρουσώ ,Ντιντερό , Βολτέρο , το κίνημα του Διαφωτισμού και το παράδειγμα της Αμερικανικής Επανάστασης(1776-1783) άναψε η φωτιά που απλώθηκε σε όλη τη Δύση.
 Ανάμεσα στα άλλα διέκρινε και ένα με την πρόταση της επικεφαλίδας. Ήταν η διατύπωση στα γαλλικά της ιστορικής λατινικής φράσης «veni vidi vici» που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα και στα ελληνικά σημαίνει «Ήρθα είδα νίκησα»
 Ήρθε και με άψογα αγγλικά advanced από τα beginners το ΄12 ,με το 61.3% του δημοψηφίσματος κόντρα σε όλους τους συστημικούς μηχανισμούς χωρίς υπεροψία συνδιαλέχτηκε επί ισοις με τα ‘’ιερά τέρατα’’ της Ευρώπης που η χρηματοπιστωτική απολυταρχία έχει χρήσει πολιτικούς.
 Είδε και γνώρισε τη λειτουργία των μηχανικών - φύλλο συκής των γερμανικών συμφερόντων - στη λήψη αποφάσεων .
 Το διευθυντήριο της Ε.Ε. δεν είναι «ευρωπαϊκή οικογένεια» Η ευρωπαϊκή τραπεζιτική ολιγαρχία την έκανε από μάνα σε Μήδεια , στεγνή από όραμα, ιδέες και πολιτική σοφία
 Διαπραγματεύτηκε με παρρησία, σθένος, εντιμότητα, συνέπεια, ήθος , αξιοπρέπεια, νηφαλιότητα, με βαθιά επίγνωση του ιστορικού του ρόλου και ανέδειξε το αδιέξοδο της επιβληθείσας πολιτικής της διαρκούς λιτότητας.
 Ως πρωθυπουργός χώρας που δεν γνώρισε Αναγέννηση και Διαφωτισμό αναδείχτηκε
 « ευρωπαϊκότερος» εκείνων που μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έπρεπε να βαδίζουν στις ράγες των ανιόντων πρωτεργατών ομοεθνών τους Ρομπέρ Σουμάν, Ζακ Μονέ , Αλτιέρο Σπινέλι, Βίλι Μπράντ , Φρανσουά Μιτεράν ,Χέλμουτ Κολ .
 Νίκησε γιατί:
 1ο εντυπωσίασε με την ιστορική του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσπάθησε να επαναφέρει την εκτροχιασμένη Ευρώπη από τον ίλιγγο των αγορών στο λίκνο του Διαφωτισμού ,τη μήτρα όλων των επαναστάσεων του 18ου ,19ου και 20ου αιώνα.
 2ο Χειροκροτήθηκε θερμά από την πλειοψηφία των μη συντηρητικών ευρωβουλευτών και αναπτέρωσε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται , ότι είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος.
 3ο Έτσι λοιπόν, με έστω τις δειλές διαφοροποιήσεις Γαλλίας ,Ιταλίας ,Αυστρίας πού απεχθάνονται ρόλο κομπάρσου σε μια ολοένα ‘’ γερμανικότερη ’’ Ευρώπη, άνοιξε διευρυνόμενη ρωγμή στην γερμανική θηλιά που στραγγαλίζει την Ευρώπη.«Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα » ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γαλλικής «Le Monde»
 Απέναντι στη Γερμανική θηριωδία έδωσε μια άνιση μάχη μέχρι εσχάτων
 Αν ό τοκογλύφος και μαυρόψυχος Σάυλοκ στον « Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ ήθελε μια λίτρα κρέας από το στήθος του οφειλέτη του, ο Σόϊμπλε εποφθαλμιούσε να κάνει προτεκτοράτο ολόκληρη τη χώρα μας.
 Το Grexit που πρότεινε ήταν άτακτη χρεοκοπία , (κατάρρευση τραπεζών και χρηματοδοτικών ροών) συμπαρασύροντας όλες τις συνδεδεμένες λειτουργίες της κοινωνίας (μεταφορά και εισαγωγή αγαθών, λειτουργία παραγωγικών μονάδων κοκ).
 Φορτωμένος με «προπατορικά πολιτικά αμαρτήματα» σε μια ιστορική καμπή κλήθηκε ως ηγέτης όχι μόνο να μην εγκαταλείψει το σκάφος, αλλά και να το διασώσει από τον καταποντισμό έστω τραυματισμένο .
 « Να αδράχνεις την στιγμή» Εκεί κρύβεται παντού και πάντοτε η πολιτική, οικονομική ,επιχειρηματική και στρατηγική εφυΐα .
 Ρισκάρισε να κατέβει για λίγο από τον «Όλυμπο» της ιδεολογικής καθαρότητας για το καλό της κοινωνίας
 Περικυκλωμένος σε κοιλάδα έκανε τακτικό ελιγμό, συνθηκολόγησε , αλλά δεν έδωσε όπως οι πριν «γην και ύδωρ»
 Στοίχημα και πόλεμος δεν χάθηκαν αλλά μόνο μια μάχη . Να μη μεμψιμοιρούμε ούτε να αυτοχειριαζόμαστε αλλά να συσπειρωθούμε, να ανασυνταχθούμε, για να αναμετρηθούμε μετωπικά με τις νοοτροπίες, τις δυνάμεις και τους αλώβητους ακόμη θυλάκους διαφθοράς , διαπλοκής ,παρασιτισμού , κοινωνικού καθεστωτισμού . Να εμπεδωθεί η διαφάνεια, η αξιοκρατία και το κράτος δικαίου. Να τελειώνουμε με στο πελατειακό κράτος των τελευταίων 40 ετών που εξέθρεψαν τα κόμματα της Μεταπολίτευσης , τα κατεστημένα συμφέροντα που άλωσαν την πατρίδα μας και τελικά τη χρεοκόπησαν.
 Κατήγαγε ο Σόιμπλε μια «πύρρεια» όμως θα ηρωοποιήσει τον Τσίπρα γιατί δεν του έδωσε οδό διαφυγής και τον οδήγησε σε αγώνα ζωής ή θανάτου . Δεν άκουσε τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη που άφησε τους αντιπάλους να φύγουν λέγοντας «ας μη αναγκάσουμε τους εχθρούς μας να γίνουν ήρωες» . Πρωθυπουργέ μου να θυμάσαι ότι οι θριαμβευτές Ρωμαίοι στρατηγοί για να ξεφύγουν από το σύμπλεγμα Ύβρις-Νέμεσις μίσθωναν σκλάβους να ακολουθούν την άμαξά τους και να τους φωνάζουν «Μemento mori»( Να θυμάσαι, είσαι θνητός)
 Παρά την λεόντειο συμφωνία διακρίνω ρωγμές ανάπτυξης.


* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget