ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ



Με μια διαδικασία εξπρές ο Δήμαρχος Θήβας καλεί το Δ.Σ. να λάβει απόφαση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων (ΤΟ.Σ.Δ.Α.) ώστε να ενσωματωθεί στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.). Μάλιστα είχε προγραμματιστεί η απόφαση να ληφθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30/3/2015.
Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με την ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. μας διένεμε την εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων στις 18/3/2015 και μας κάλεσε (τους επικεφαλής των παρατάξεων) να συναντηθούμε στο γραφείο του στις 26/3/2015 και να συζητήσουμε το θέμα και με βάση τις απόψεις να τροποποιηθεί ανάλογα το Σχέδιο ώστε στο Δ.Σ. να ψηφιστεί σύμφωνα με τις προτάσεις μας από κοινού.

 Στην συνάντηση της 26/3/2015 παραβρεθήκαμε το Α.Ρ.Κ.Θ. και ο κος Γ. Κατσέλης, σε μια υποβαθμισμένη συνάντηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα καθορίσει την διαχείριση των απορριμμάτων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του μέλλοντος. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε την απουσία της παράταξης του κου Χαλβατζή καθώς και της « Λαϊκής Συσπείρωσης», άραγε τόσο αδιάφορο είναι αυτό το θέμα για τις παρατάξεις τους; Μετά από πολύ καθυστέρηση μας παρουσιάστηκε το Τοπικό Σχέδιο εν τάχει απουσία του Δημάρχου που παραβρέθηκε λίγο στο τέλος.

 Το Τοπικό Σχέδιο που μας παρουσιάστηκε είναι ένα γενικόλογο σχέδιο με περιγραφή δράσεων απουσιάζουν όμως επιμέρους ποσοτικές στοχεύσεις στα διάφορα στάδια του (που είναι υποχρεωτικές με βάσει την νομοθεσία), για διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση και την εναπόθεση ενός πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ. Πιθανόν επίτηδες δεν αναφέρονται οι στοχεύσεις διότι η σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί τα απορρίμματα προς επεξεργασία κατά 90% ως «σύμμεικτα».

 Το τοπικό σχέδιο που μας παρουσιάστηκε δεν περιέχει οικονομικά στοιχεία όπως κόστη κατασκευών, υποδομών , μηχανημάτων, δραστηριοτήτων, λειτουργικές δαπάνες (προσωπικό, συντηρήσεις). Δεν περιέχει εκτιμήσεις από δυνητικά υπολογιζόμενα έσοδα από την ανακύκλωση και την αξιοποίηση εν γένει των ανακτημένων υλικών. Αυτό είναι πάλι φυσικό διότι λείπουν οι προηγούμενα αναφερόμενες ποσοτικές στοχεύσεις. Έτσι δεν μπορούν να υπολογιστούν και συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία εσόδων και εξόδων που ενδιαφέρουν τους πολίτες που αυτοί τελικά μέσω των δημοτικών τελών θα επιβαρυνθούν οικονομικά.

 Το Τοπικό σχέδιο δεν αναφέρεται για το προσωπικό που χρειάζεται για την λειτουργία του συνολικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και με τι εργασιακές σχέσεις.

 Το ΑΡΚΘ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για τον Τοπικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία με τελικό στόχο να μηδενιστεί το κόστος λειτουργίας ανά κάτοικο ή μικροεπιχείρηση, να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και να προστατευτεί το περιβάλλον.

 Παρ΄όλα αυτά ο Δήμαρχος έδειξε απροθυμία να δεχτεί την πρόταση μας προς συζήτηση, επέμεινε να μην γίνει καμιά διαβούλευση για το μεγάλο αυτό ζήτημα τόσο στο Δ.Σ. όσο και με τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους. Επέμενε να ψηφιστεί στις 30/3/2013 διότι τάχα τελειώνουν οι προθεσμίες που επέβαλε ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. δηλ. την 31/3/2015 (ενώ είχε την σχετική εντολή για την διαβούλευση και εκπόνηση του ΤΟ.Σ.Δ.Α. από τις 19/1/2015).Μετά την σφοδρή αντίδραση μας αναγκάστηκε να μεταθέσει την ημερομηνία ψήφισης του.

 Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν, τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την διαδικασία για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, μελετώντας τις διάφορες προτάσεις και προτείνοντας τις δικές τους απόψεις με τελικό στόχο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εμείς σε αυτήν την διαδικασία της διαβούλευσης σαν ΑΡΚΘ θα συμβάλλουμε τα μέγιστα.

ΓΙΑ ΤΟ Α.Ρ.Κ.Θ.
 ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΗΒΑ 30/3/2015

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget