Tρόποι επιβίωσης στη «στενή» " Αχρείαστοι να είναι!



Κανόνες για την επιβίωση στη «στενή» και άλλες ωραίες ιστορίες.
 Η επιβίωση του «νεοσύλλεκτου» στη ζωή της «ψειρούς» εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από μια σειρά ρητών και κυρίως άρρητων κανονισμών.
Και είναι ακριβώς η μάθηση των άγραφων κωδίκων που εξασφαλίζει τη διατήρηση στη ζωή, μιας και οι γραπτοί κανονισμοί είναι σαφείς και… οφθαλμοφανείς.

Από τις πολυάριθμες λοιπόν εντολές που κυβερνούν τον βίο πίσω από τα κάγκελα είναι που θα εξαρτηθεί η πορεία του τροφίμου και η ίδια η επιβίωσή του τελικά.
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά «οικουμενικών» νόμων που διέπουν το παγκόσμιο σωφρονιστικό σύστημα, προς γνώση και συμμόρφωση.
 Αχρείαστοι να είναι!
 #1 – Κοίτα τη δουλειά σου
Ο βασικότερος από τους «άγραφους νόμους» της φυλακής. Μην ασχολείσαι με τους άλλους γύρω σου και τις δουλειές τους. Αν ξεσπάσει καυγάς μπροστά σου, αποτραβήξου διακριτικά και φύγε. Αν οι άλλοι τρόφιμοι συζητούν προσωπικά τους θέματα ενώπιόν σου, μη δίνεις σημασία και κυρίως μην προσέχεις τι λένε. Αλλιώς μπορεί να νομίσουν ότι είσαι περίεργος.
 #2 – Περιόρισε τη γλώσσα σου και κράτα τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου
Παρατήρησε ό,τι συμβαίνει γύρω σου κρατώντας τα αποτελέσματα της έρευνάς σου για σένα. Μίλα όταν πρέπει και μη λες πράγματα για τα οποία μπορεί να μετανιώσεις αργότερα.
 #3 – Μην πιάνεις στενές φιλίες με τους άλλους τροφίμους
Μην ξεχνάς ότι όλοι είναι στη φυλακή διά της βίας και με καλό λόγο. Δεν είναι φίλοι σου λοιπόν και πρόσεξε πώς τους συμπεριφέρεσαι.
 #4 – Μη γίνεσαι φίλος ούτε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους
Μόλις περάσεις την πόρτα της «ψειρούς», για τους δεσμοφύλακες είσαι απλώς άλλο ένα από τα αποβράσματα της κοινωνίας, ανεξάρτητα από τη μόρφωση, την κοινωνικο-οικονομική σου κατάσταση, τις πολιτικές σου προτιμήσεις κ.λπ. Κρατήσου λοιπόν σε απόσταση.
 #5 – Οι φήμες δίνουν και παίρνουν στη φυλακή, άσε λοιπόν τα κουτσομπολιά κατά μέρος
Η «στενή» είναι ένα μέρος που βασιλεύει η ανία. Άνθρωποι που βαριούνται λοιπόν τη ζωή τους διαδίδουν φήμες για όλους και για όλα. Όσο κανείς δεν πειράζει εσένα και τα υπάρχοντά σου, άσ’ τους να κουτσομπολεύουν. Μη χώνεις τη μύτη σου εκεί που δεν χρειάζεται.
 #6 – Μην είσαι δειλός και μην ανέχεσαι την κακοποίηση
Αν κάποιος σε προσεγγίσει με ανάρμοστο τρόπο, πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, είτε χάσεις είτε κερδίσεις. Ο δειλός υποφέρει σε καθημερινή βάση. Υπερασπίσου λοιπόν τον εαυτό σου μιας και κανείς δεν θα το κάνει για σένα.
 #7 – Μη συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι θύμα
Αν παραπονιέσαι συνεχώς και κάνεις λες και είσαι αθώα περιστερά, θα βρεθείς σύντομα στη θέση του θύματος που απεύχεσαι. Κοίτα γύρω σου, όλοι έχουν προβλήματα, κράτα λοιπόν τα δικά σου για τον εαυτό σου, μιας και κανείς δεν νοιάζεται.
 #8 – Μη φέρεσαι σαν αλαζόνας και «σκληρός»
Γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος «σκληρότερος» από σένα. Οι άλλοι κρατούμενοι θα σε σεβαστούν αν πρώτα αντιμετωπίσεις εσύ τα θέματά σου με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Συμπεριφέρσου λοιπόν στους γύρω σου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται και αυτοί. Ο σεβασμός στους άλλους κρατουμένους είναι το κλειδί για να τη βγάλεις καθαρή στην «μπουζού». Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των άλλων θα μάθεις γρήγορα τι απαρτίζει τον σεβασμό στη ζωή της φυλακής.
 #9 – Μην καρφώνεις
Τα «καρφιά» δεν τα εκτιμά κανείς, ούτε στη φυλακή ούτε και στην ελεύθερη ζωή. Και μη νομίζεις πώς καρφώνοντας θα κερδίσεις την εύνοια της διοίκησης ή της ισχυρής κλίκας, μιας και κανείς δεν θέλει ένα φίδι στον κόρφο του. Αν χαρακτηριστείς «σπιούνος», η ζωή σου είναι πλέον σε κίνδυνο. Δεν είδες και δεν άκουσες λοιπόν τίποτα.
 #10 – Μην κλέβεις
Μεταξύ κατεργαραίων, ειλικρίνεια. Όσο κι αν οι κλέφτες, ληστές και μπουκαδόροι είναι οι συνήθεις ένοικοι του σωφρονιστικού συστήματος, σε κανέναν δεν αρέσει να πέφτει θύμα κλοπής. Τα λιγοστά άλλωστε προσωπικά αντικείμενα του καθενός είναι ιερά στη «στενή». Η κλοπή θα ριψοκινδυνεύσει την ίδια σου την επιβίωση.
 #11 – Κράτα τον λόγο σου και πρόσεξε ποιους εμπιστεύεσαι
Στη φυλακή είσαι τόσο καλός όσο ο λόγος και οι πράξεις σου, από την ειλικρίνεια και την εντιμότητα των οποίων θα εξαρτηθεί το μέλλον σου. Αν πεις λοιπόν ότι θα κάνεις κάτι, κάν’ το. Αν χάσεις λεφτά στον τζόγο, πλήρωσε. Η αξιοπιστία είναι το μόνο «νόμισμα» στο σύστημα της φυλακής. Με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν είναι φίλος σου και κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα. Η εμπιστοσύνη των άλλων είναι κάτι που θα κερδίσεις και, ομοίως, θα κερδηθεί από σένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη «ζούγκλα» της φυλακής.
Οι άγραφοι αυτοί κώδικες είναι κάτι που δεν θα σου πει κανείς στη φυλακή, παρά το γεγονός ότι όλοι τους ακολουθούν ευλαβικά. Κι όσοι δεν το κάνουν, καταλήγουν δαρμένοι, βιασμένοι, ακόμα και μαχαιρωμένοι…


Κανόνες φυλακής

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget