Το ρήγμα της ατάλαντης - Τελικά, ούτε με σεισμό δεν βγαίνει πια ο Έλληνας στους δρόμους



ΤΕΛΙΚΑ, ούτε με σεισμό δεν βγαίνει πια ο Έλληνας στους δρόμους. Αχ, τα αξέχαστα χρόνια που τρέχαμε στα σοκάκια με το κλάμερ, το πασούμι και το κλουβί με το καναρίνι αγκαλιά, σαν την Κατερίνα Χέλμη:«Ντορή, μη φεύγεις, θα φαρμακωθώ!»Μωρή, μη φεύγεις, θα φαρμακωθώ. Κάτσε δω να βουλιάξουμε παρέα στην πολυθρόνα.
Να πούμε ένα «σεισμός, σεισμός!» -μη μας πιάσει και στο στόμα της η γειτονιά- και ξαναβουλιάζουμε πάλι.
 Έλα ρε, κάτσε λίγο να τρομάξουμε, πλάκα θα 'χει. Να πούμε αν ήταν σεισμός, προσεισμός, μετασεισμός ή σεισμός με παγιέτες στο μπούστο. Να τον υπολογίσουμε. Εγώ τον βγάζω 6,1 ρίχτερ, η περιπτερού τον κόβει για 5,8, εσύ; Έλα ρε για πες ένα νούμερο γιατί πάμε για τζακ ποτ. Πες κι ένα επίκεντρο τώρα που γυρίζει. Να 'ναι του Ευβοϊκού; Να 'ναι του Κορινθιακού, του Πανσερραϊκού; Να 'ναι του Ατρομήτου Περιστερίου;
Το ρήγμα το εντόπισες; Της Κεφαλονιάς, της Ανατολίας ή της Αταλάντης; Γιατί εγώ, βλέποντας τηλεόραση - μόνο το ρήγμα της ατάλαντης εντοπίζω. Αυτό το ρήγμα το αγριευτικό, το απειλητικό που παίρνει κόσμο στον λαιμό του. Απ' άκρη σ' άκρη στα ηρωικά βουνά της Πίνδου, η ελληνική τηλεόραση είναι ένα πλατινέ ξώβυζο-βρακί με φούστα περασιά στο οριζόντιο δοκάρι.
 Εγώ τηλεόραση δεν βλέπω. Και δεν είμαι απ' αυτούς που λένε «εγώ τηλεόραση δεν βλέπω», ενώ εγώ τηλεόραση βλέπω. Είμαι απ' αυτούς που λένε «εγώ τηλεόραση δεν βλέπω» γιατί εγώ τηλεόραση δεν βλέπω. Και για να προλάβω τις κατινιές τύπου «σιγά, μαρή, μη βλέπεις και νάτιοναλ τζεογκράφικ», να πω το εξής: Έχοντας κάνει τόσα χρόνια εκπομπές και σίριαλ, όσο να πεις, ένα οβερντόζ το 'χω πάθει. Γι' αυτό - τώρα που μπορώ - την αποφεύγω. Στις ειδήσεις ρίχνω ένα βλέφαρο ίσα για να καπαρώσω το εγκεφαλικό: λίγο η τρόικα, λίγο ο αυτόχειρας, λίγο ο παιδεραστής, λίγο ο τζιχαντιστής - περνάει ευχάριστα η βραδιά.
Κι όμως, το «Ρήγμα της ατάλαντης» ζει! Ζει και βασιλεύει και τα πάντα κυριεύει. Στα σόσιαλ μίντια, όλο και κάτι μυστηριώδη κωδικοποιημένα έπαιρνε το μάτι μου. Η διάσημη -στον όροφο της πολυκατοικίας της- που κάνει πρωινάδικο πιάστηκε μαλλί με μαλλί με τη διάσημη που κάνει μεσημεριανάδικο (προφέρεται «μεΖΜεριανάδικο»).
Γιατί η διάσημη του πρωινάδικου έμαθε από τη διάσημη του απογευματάδικου ότι η διάσημη του μεΖΜεριανάδικου τα 'φτιαξε με τον πανελίστα του πρωινάδικου που πήγε στο μεΖΜεριανάδικο και μετά στο απογευματάδικο. Τους είδε λέει ο παπαράτσο -όλως τυχαίως- να φιλιούνται και να κρατάνε τρυφερά δυο τζαμποσακούλες. Το βλέπει η πλατινέ βαφή Νο 10.1, το λέει στη σαντρέ Νο 10.2 που το εκμυστηρεύεται στη χρυσαφί Νο 10.3 που τα ξέρασε όλα στην ανταύγεια. Καταιγιστικές εξελίξεις. Breaking News, Τασούλα μου.
 Το ρήγμα της ατάλαντης - κι εμείς στο επίκεντρο. Πολιορκημένοι από μυριάδες λάιτ σάιτ που βάζουν γρίφους κι αινίγματα - και καλά. Δεν λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα: «Ποια διάσημη χώρισε τον διάσημο που τον έπιασε στο υπέρδιπλο με τον άλλο διάσημο και δεν του το 'χε, αλλά καθόλου όμως;»
Και μετά σου ξεφανερώνει τα ονόματα. Τα καραδιάσημα. Που δεν τα έχεις ξανακούσει ποτέ στη ζωή σου. Η Γιαδικιάρογλου τα 'φτιαξε με την Πετροπούλου που κοιτούσε την Πετροβασίλη. Ποιος διάσημος; Ποια διάσημη; Τα λένε με μισόλογα. Με κώδικες: Ο Κώδικας Ντα Βίντσι. Ή μάλλον «Ο Κώδικας με το βίντσι»: Τραβηγμένος - αφού δεν ξέρουμε κανέναν απ' αυτούς...
 Το ρήγμα της ατάλαντης. Μας έχει κατακλύσει, μας έχει διαλύσει, μας έχει τσακίσει. Της ατάλαντης που αδυνατεί να αρθρώσει δύο συνεχόμενες λέξεις με ειρμό - από τακτ, μην προσβάλει τον Σβορώνο. Δεν της είπαν ότι πέθανε, γιατί θα έπρεπε πρώτα να της πουν ότι έζησε!
Όπως δεν της είπαν - για να μην την πληγώσουν - πως κάθε πρόταση έχει ουσιαστικό, ρήμα, επίθετο. «Ο κήπος είναι ανθηρός», μικρή μου λορεάλ. Η γραμματική και το συντακτικό δεν είναι λαχουρέ ριχτάρια - άιντε, τα πετάμε ανέμελα στον τριθέσιο κι όποιον πάρει ο Χάρος.
 Το ρήγμα της ατάλαντης. Που είναι μία - αλλά τη βάζουν στο πρίντερ και βγαίνει σε εκατοντάδες αντίγραφα. Τα οποία - αν και ξανθιά - έχουν διαπράξει το τέλειο έγκλημα: Δολοφονούν την ελληνική γλώσσα χωρίς να συλλαμβάνονται ποτέ!
 Το ρήγμα της ατάλαντης, μας έχει κατακλύσει, μας έχει διαλύσει, μας έχει τσακίσει.

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget