Παρέμβαση για τα αδέσποτα στη Λιβαδειά από τις φιλοζωικές



Παρέμβαση για τον "υπερπληθυσμό αδέσποτων ζώων" στη Λιβαδειά έκαναν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καθώς και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με αφορμή τα όσα είδα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις γάτες σε αυλή της οδού Δραγατσανίου.

 Με επιστολή που απέστειλαν προς τον Δήμο Λεβαδέων καταθέτουν σειρά προτάσεων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς για τις οποίες ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.
 Μεταξύ άλλων λοιπόν για την καλύτερη διαχείριση προτείνουν την εύρεση σχετικών κονδυλίων και αναφέρουν ως παράδειγμα οτι ορισμένοι Δήμοι της χώρας "έχουν προχωρήσει στην είσπραξη ειδικού τέλους υπέρ του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς της τάξης των 50-60 λεπτών τον χρόνο από κάθε δημότη".
 Επίσης έμφαση δίνουν στην συνεννόηση με την Αστυνομία για την απόδοση Διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου τονίζοντας οτι "τα πρόστιμα τα οποία καθορίζονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και προορίζονται αποκλειστικά για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων" και ενδεικτικά αναφέρουν ότι το πρόστιμο για κακοποίηση ζώου είναι 30.000 ευρώ.
 Σημαντικοί επίσης είναι οι έλεγχοι από την Αστυνομία στα δεσποζόμενα ζώα για ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, που συμβάλει στην αποτροπή εγκατάλειψης καθώς και η ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου με επιδοτήσεις που "είναι δυνατόν να βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 4"
 Αναφορά γίνεται επίσης στη συνεννόηση με εθελοντές κτηνιάτρους για την δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα της περιοχής, στην αποτροπή εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών.
 Παράλληλα επικεντρώνουν στην συνεργασία με φιλόζωους πολίτες της περιοχής ώστε να αποδώσουν καλύτερα οι προσπάθειές.
 "Ως είναι γνωστό, από το 2003 οι Δήμοι υποχρεούνται σε πρόγραμμα περίθαλψης και στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) κάτι που ουδέποτε φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στον Δήμο σας, σύμφωνα με τα αναρτημένα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στοιχεία. Δεν υπάρχει ούτε μία σχετική δαπάνη, αλλά ούτε και σύσταση της αντίστοιχης επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος", αναφέρουν ενώ ασκώντας κριτική στον αρμόδιο αντιδήμαρχο υποστηρίζουν οτι "στοχοποιεί" τα αδέσποτα "ως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα".
 "Ακόμα και μετά την εφαρμογή του Ν.4039/2012 που δίνεται προθεσμία στους Δήμους δύο ετών να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις (ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου, δημοτικού κτηνιατρείου, εξειδικευμένου προσωπικού περισυλλογής) αυτή παρήλθε άπρακτη για τον Δήμο σας, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας που οι δήμοι αδιαφορούν επιδεκτικά για τις υποχρεώσεις τους", συνεχίζουν και καλούν τον δήμο να προχωρήσει "σε αυτά που ο Νόμος ορίζει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων (π.χ. ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου και κυνοκομείου, σύμβαση με κτηνίατρο που θα αναλάβει την περίθαλψη ζώων και τις στειρώσεις τους, σύσταση 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος κλπ) ώστε σε βάθος χρόνου, να μπορέσει να ελεγχθεί ο αριθμός τους".
 Δεν παραλείπουν δε να πάρουν το μέρος εκείνων που έχουν ζώα και τα φροντίζουν τονίζοντας πως "όχι μόνο δεν διαπράττουν απολύτως καμία παράβαση, αλλά συμβάλλουν στις υποχρεώσεις που ο Δήμος έχει απέναντι στην φροντίδα και την ευζωία των αδέσποτων ζώων" χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στις περιπτώσεις που για παράδειγμα αντί για 2 ζώα συντροφιάς έχουν... 102 εντός της πόλης και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και υποδομή.
 Από την πλευρά του δήμου Λεβαδέων όπως επεσήμανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Κωτσαδάμ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα στα πλαίσιο που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
 "Εμείς αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτική αρχή πριν από περίπου 3 μήνες και από την πρώτη στιγμή ασχολούμαστε με το θέμα των αδέσποτων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση αναζήτησης χώρου που μετά από την εξεύρεση κονδυλίων θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την αφιλοξενία των αδέσποτων ζώων", σημείωσε χαρακτηριστικά.
 Σε οτι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα με τις γάτες που έχουν μαζεύονται σε αυλή συγκεκριμένης κατοικίας στη Λιβαδειά επεσήμανε οτι τα όσα υποστηρίζουν οι φιλοζωικές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 "Η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη και μάλιστα γίνεται αισθητή από μακριά. Οι γάτες γεμίζουν με περιττώματα όχι μόνο την συγκεκριμένη αυλή αλλά και όλη την γειτονία με ότι αυτό συνεπάγεται και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την ανυπόφορη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα υπάρχει και σχετική έκθεση από το Τμήμα Υγείας της Π.Ε. Βοιωτίας αλλά και την Αστυνομία", κατέληξε ο κ. Κωτσαδάμ.


φιλοζωικές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget