Στο Δημόσιο 4.547 μαθητές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ



Ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε διάφορους τομείς του Δημοσίου ανοίγουν για 4.547 μαθητές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται οι θέσεις ανά φορέα.
 Οι μαθητές των ΕΠΑΣ θα πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα στους φορείς του Δημοσίου κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα συνεχίζουν να παρακολουθούν τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στις Σχολές.

 Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ανέρχεται στο 75% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και γα τα τέσσερα εξάμηνα της πρακτικής άσκησης και συγκεκριμένα αντιστοιχεί σε ποσό 17,12 ευρώ την ημέρα. Για την κάλυψη ητς αμοιβής προβλέπεται επιδότηση 11 ευρώ για κάθε μαθητή ημερησίως. Η επιδότηση καταβάλλεται είτε στον φορέα είτε απευθείας στον μαθητή. Δεν καταβάλλεται είτε στον φορέα είτε απευθείας στον μαθητή. Δεν καταβάλλεται επιδότηση τις περιπτώσεις ημερών σπουδαστικής άδειας, κανονικής άδειας, ασθενείας, καθώς και στην περίπτωση δώρων και λοιπών επιδομάτων.
 Η μερίδα του λέοντος των θέσεων είναι στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικό, όπου θα τοποθετηθούν 518 μαθητές, στον ΟΑΕΔ 450 μαθητές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 292 μαθητές, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς 257 αθλητές, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας 215 μαθητές, στο ΟΣΕ 154 μαθητές, στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) 150 μαθητές, ενώ από 100 μαθητές θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο ΔΕΔΔΗΕ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής – Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης – Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου Κρήτης.
 Σημαντικός αριθμός θέσεων προσφέρεται επίσης στη ΔΕΗ (86 μαθητές), στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Η Σωτηρία σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – άρδευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και σε άλλους φορείς όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα κοινωνικής προστασίας ή οργανισμοί πολιτισμού και αθλητισμού.
 Στόχος της δράσης αυτή είναι μεσω της παράλληλης επαγγελματικής τους κατάρτισης οι μαθητές των ΕΠΑΣ να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
 Η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού, σε σχέση με την ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, όπως προέκυψε από follow-up μελέτες του ΟΑΕΔ, απεικονίζονται στο ποσοστό των ασκούμενων μαθητών που θα προσληφθεί μετά το πέρας των σπουδών. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70%, ενώ για ορισμένες ειδικότητες είναι ακόμη υψηλότερο.
 Η τοποθέτηση μαθητών στις κατάλληλες θέσεις φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί κατ' επέκταση η συνέχεια της απασχόλησής τους μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ενισχύεται και από τα 30 Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ), τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά στις ΕΠΑΣ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

πρακτική άσκηση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget