Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή - Όλες οι λεπτομέρειες



Για την επαναληπτική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί, αύριο, Κυριακή 25 Μαΐου 2014, τόσο για τις Δημοτικές, όσο και τις Περιφερειακές Εκλογές, αλλά και για τις Ευρωεκλογές, που διεξάγονται για πρώτη φορά, επίσης αύριο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα, σχετικά με την εκλογική διαδικασία:
 1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (18.5.2014) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

 2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει από τις 07.00 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 19.00 το απόγευμα.
 3. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, ο εκλογέας δε σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους Δημάρχους / Περιφερειάρχες των δύο (2) Συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Αντίθετα, στις Ευρωεκλογές μπορεί να θέσει σταυρό προτίμησης έως και σε τέσσερις υποψηφίους.
 4. Το εγγεγραμμένο εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.890.854 για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και 9.884.846 για τις Ευρωεκλογές.
 5. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν.
 6. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του Υπουργείου Εσωτερικών ή στην ιστοσελίδα του, πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων.
 7. Οι ψηφοφόροι που δεν έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
 8. Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες, και για τις Ευρωεκλογές, αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δε συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.
 9. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των Δημοτικών Αρχών και όχι των Περιφερειακών.
 Τέλος, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ θα παραμείνουν ανοικτές, έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα Εκλογικά Τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα.

Περιφερειακές Εκλογές,Δημοτικές,Ευρωεκλογές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget