Η μαύρη εργασία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην Ελλάδα



Για αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανασφάλιστης εργασίας, κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας επικαλούμενο  τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για τον μήνα Απρίλιο. Όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν τον Απρίλιο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας ήταν στο 21,65% σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013.

 Όσο και αν προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει το φαινόμενο επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα (10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται ότι δεν έχει ασφαλιστεί από την επιχείρηση που εργάζεται στο ταμείο του) και παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ έντονο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οι ετήσιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, οι απώλειες φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή αρκετά υψηλότερες, αν προστεθεί και η εισφοροδιαφυγή, στην αδήλωτη και την ανασφάλιστη απασχόληση.
 Σε κάθε περίπτωση, το επίσημο ποσοστό «μαύρης» εργασίας στη χώρα ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου στο 23,61%, μειωμένο σε σχέση με το υψηλό (40,5%) που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2013. Το δυσάρεστο από την τελευταία μέτρηση όμως είναι ότι βρέθηκε πως το 38,07% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε ότι απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
 Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας προκύπτει μέσα από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που καταγράφονται παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Συνεπώς, το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι αισθητά υψηλότερο.
 Πάντως, παραμένει το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελμάτων. Τα υψηλότερα ποσοστά, φαίνεται ότι καταγράφονται σε εστιατόρια - ταβέρνες, σε αίθουσες δεξιώσεων, σε μεζεδοπωλεία, σε καφετέριες - μπαρ και σε κέντρα διασκέδασης, δηλαδή στα επισιτιστικά επαγγέλματα.
 Ειδικά σε τουριστικές περιοχές, παρατηρούνται ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας που ξεπερνούν το 50%, σε αρκετές περιπτώσεις. Εξίσου υψηλά ποσοστά «μαύρης» απασχόλησης εντοπίζονται σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security) και επιχειρήσεις φασόν.
 Ακόμη κι αν κανείς δει με θετικό μάτι τα στοιχεία του σχεδίου «Άρτεμις» για την μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, η πραγματικότητα του διαλύει μεμιάς την οποιαδήποτε ελπίδα για βελτίωση της εργασιακής ζούγκλας που βιώνουν οι Έλληνες. Για την ημιαπασχόληση που γίνεται 8ωρη απασχόληση χωρίς να συνοδεύεται φυσικά για τις αντίστοιχες απολαβές, για την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία που παρά τα πρόστιμα, αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι επί μήνες… Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη… στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
  

Danioliptes.gr

μαύρη εργασία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget