Έρχονται τα εκκαθαριστικά της εφορίας



Φυσικά, μετά τις εκλογές, προκειμένου να μην υπήρχε πρακτική αντίδραση στις κάλπες, οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν μαζικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας. Η διορία για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης λήγει την 30η Ιουνίου, ωστόσο υπήρχαν "βιαστικοί" πολίτες που έσπευσαν να την καταθέσουν.

 Μέχρι στιγμής από τις 1.045.965 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ. Και πρόκειται για φιλοδοξία, καθώς ως γνωστόν οι έλληνες έχουν στεγνώσει από ρευστό και πιθανότατα το μόνο που θα καταφέρει το υπουργείο είναι να "φουσκώσει" ακόμη περισσότερο τις ανεξόφλητες οφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Σήμερα, υπολογίζονται σε περισσότερα απο 65 δισεκατομμύρια ευρώ.
 Από την μέχρι τώρα εκκαθάριση των ηλεκτρονικών εντύπων προκύπτει ότι το 44% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά ούτε και θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό. Αντίθετα το 35,45% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (371.019 εκκαθαριστικά) είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με τα έως τώρα στοιχεία, κατά μέσο όρο 956 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 20,61% είναι πιστωτικό (215.554 σημειώματα) και οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 208 ευρώ.
 Η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014 θα γίνεται έως τις 30 Ιουνίου  κι όσοι δεν προλάβουν θα βρεθούν εκπρόθεσμοι και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
 Ωστόσο, στις 30 Μαΐου θα πρέπει να έχουν υποβάλει περισσότεροι από 1.000.000 φορολογούμενοι το έντυπο Ε9 που αφορά τη μεταβολή στην περιουσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση.
 Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει από την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.046 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 742 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.136 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 265 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου προϋπολογισμού 2014. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα ρίξει το βάρος της τόσο στους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 Αλλά προφανώς κανείς δεν έχει ενημερώσει τα "αστέρια" του υπουργείου Οικονομικών ότι ούτε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ούτε και το "κυνήγι" των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φέρει χρήματα στα άδεια ταμεία. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι έλληνες έχουν μείνει "πανί με πανί" και δεν υπάρχει ούτε ευρώ διαθέσιμο για την εφορία. Το μόνο που θα καταφέρει ο Στουρνάρας είναι να γράφει στο... τεφτέρι του κι άλλα χρωστούμενα, φιλοδοξώντας κάποια στιγμή ότι θα εισπράξει.
  


του Άγγελου Αγγελίδη


Danioliptes.gr

εκκαθαριστικά

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget