Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων σε μαθητές 1ου Γυμνασίου Θήβας στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY



Στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY -Οικολογική Μετακίνηση 2013-2014, αντιπροσωπεία μαθητών της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Θήβας, επισκέφτηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές του Δήμου σχετικά με την πράσινη μετακίνηση αλλά και για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Ο κ. Δήμαρχος υποδέχθηκε τους μαθητές στο γραφείο του και τον καθηγητή τους κ. Χρ. Μήτση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, ενώ
σημείωσε τις προτάσεις των παιδιών, προκειμένου να εξετάσει την δυνατότητα υλοποίησής τους. Τους μίλησε επίσης για τα έργα που πραγματοποιούνται και όσα θα ξεκινήσουν στο μέλλον τονίζοντας ότι ο Δήμος δίνει έμφαση στην οικολογική μετακίνηση και κυρίως στην κυκλοφορία των πεζών. Συγκεκριμένα μίλησε για :
 • Την ανακατασκευή της οδού Πινδάρου (κεντρικής οδού της πόλης των Θηβών που περιλαμβάνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων αυτής, ηλεκτροφωτισμό, τοποθέτηση φυτών-παρτέρια)
• Την ανακατασκευή του πεζόδρομου της οδού Επαμεινώνδου ( επίσης κεντρικής οδού της πόλης των Θηβών που περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή του πεζόδρομου, ηλεκτροφωτισμό, τοποθέτηση φυτών-παρτέρια, ειδικές κατασκευές για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
• Τον Βιοκλιματικό Περίπατο στο ρέμα Χρυσορροά ( ο χώρος όπου γίνεται σήμερα η λαϊκή αγορά) που εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ και περιλαμβάνει τοποθέτηση νέου οδοστρώματος με ψυχρή φωτοκαταλυτική επίστρωση, αύξηση της επιφάνειας που διατίθεται στους πεζούς (κατασκευή πεζοδρόμων, αρχαιολογικού περιπάτου και ποδηλατοδρόμων) διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης, σημαντική ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταϊκά πάνελ και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.
 Παράλληλα τους ενημέρωσε για τις δράσεις (πεζοπορία, ποδηλατοβόλτα) που πραγματοποιεί ο Δήμος συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης.
 Στο τέλος της συζήτησης οι μαθητές πρότειναν να διοργανώσουν εθελοντικό καθαρισμό σε κάποιο σημείο της πόλης. Ο κ. Δήμαρχος επικρότησε την πρωτοβουλία τους και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε σ’ αυτή τη δράση, προσφέροντας τα απαραίτητα μέσα.
Λίγα λόγια για το ECOMOBILITY
 Η εκστρατεία ECOMOBILITY διοργανώνεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών.
Στόχος της εκστρατείας είναι ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης, η ευαισθητοποίηση τους και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμός στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Η διάρκειά της είναι ετήσια και αρχίζει με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Ολοκληρώνεται με την υλοποίηση του ECOCAMP.
Στην εκστρατεία συμμετέχουν Ομάδες μαθητών της Γ΄τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, όπου με τις εργασίες και τις προτάσεις τους καλούνται να αναδείξουν τις Πράσινες Μετακινήσεις, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να παρουσιάσουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και τη στήριξητου δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης στις πόλεις.
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών τους, απλώνοντας το μήνυμα σε όλες τις πόλεις.
Οι Δήμοι διοργανώνουν τοπικές ενέργειες που προβάλουν την εκστρατεία, ενώ σε ειδικές εκδηλώσεις προσφέρουν βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών.
Από το διάλογο που ακολουθεί σε κάθε πόλη, αξιοποιούνται προτάσεις των μαθητών από τις Τοπικές Αρχές, ενώ τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης διαχέουν το μήνυμα της Εκστρατείας σε όλες τις περιοχές.
Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους έφηβους και στον περίγυρό τους, να μάθουν να ζουν προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας τη λειτουργία των πόλεων. Σε δεύτερο επίπεδο, η Εκστρατεία, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την απαξίωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:
• Την αδιαφορία στις επισημάνσεις των επιστημόνων
• Την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις
• Την έλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget