Τίτλοι τέλους και για τη «Φωκάς»



Η εταιρεία υπέστη χθες άλλο ένα ισχυρό πλήγμα: έξωση από το κεντρικό της κατάστημα, το πολυώροφο κτίριο της οδού Τσιμισκή. «Στον αέρα» βρίσκονται οι περίπου 500 εργαζόμενοι. Από την ευεργεσία στη χρεοκοπία… Η άλλοτε κραταιά «Οδυσσεύς Φωκάς», μία από τις ισχυρότερες εμπορικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος δωρεών για την κατασκευή πάρκων και παιδικών χαρών κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, υπέστη χθες άλλο ένα ισχυρό πλήγμα: έξωση από το κεντρικό της κατάστημα, το πολυώροφο κτίριο της οδού Τσιμισκή – ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας. «Στον αέρα» βρίσκονται οι περίπου 500 εργαζόμενοι, των οποίων η τύχη… αγνοείται μετά την εξέλιξη αυτή.

 Μετά 39 χρόνια λειτουργίας, τα ρολά του καταστήματος όχι μόνο κατέβηκαν, αλλά και βάφτηκαν μαύρα από τους υπεύθυνους της έξωσης. Πρωί πρωί χθες δικαστικοί επιμελητές συνοδευόμενοι από αστυνομικούς άλλαξαν κλειδαριές και σφράγισαν το κτίριο. Απελπιστική ήταν η εικόνα του καταστήματος, με βαμμένες μαύρες τις γυάλινες προσόψεις, όχι μόνο για τους εργαζομένους της αλλά και για την αγορά της Θεσσαλονίκης που χάνει άλλη μια επιχείρηση με μεγάλο κύκλο εργασιών και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
 
«Την πληρώνουν οι βιοπαλαιστές»
 
«Το λουκέτο δεν το βάζουν οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι είχαν ήδη πατήσει πόδι στην επιχείρηση και επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προχωρούσαν. Η μόνη διαβεβαίωση που δόθηκε από τη Μητρόπολη ήταν ότι στο επόμενο καθεστώς θα… προτιμηθούν. Το σίγουρο είναι ότι και πάλι την πληρώνουν οι μόνοι που δεν φταίνε. Οι βιοπαλαιστές» ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου.
 Γεγονός είναι πως η έξωση έγινε σε μια στιγμή που η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν κοντά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς στις αρχές του περασμένου Ιουνίου πέτυχε να ενταχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99. Ομως ώς τα μέσα Αυγούστου οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν είχαν ολοκληρωθεί και έλαβε παράταση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Πηγές από οικονομικά στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι και πάλι η γραφειοκρατία υπερίσχυσε της παράτασης, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτεθειμένη στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
 Υπό αυτές τις συνθήκες το μοναστήρι, που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κίνησε τη διαδικασία έξωσης για ενοίκια που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
 Μετά το χθεσινό λουκέτο, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την ιδιοκτήτρια ουσιαστικά η επιχείρηση τινάζεται ολοκληρωτικά στον αέρα. Απλήρωτοι επί σειρά μηνών είναι και οι εργαζόμενοι. Περίπου 200 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ στους υπόλοιπους καταβλήθηκε έναντι από τη μισθοδοσία του Μαρτίου.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget