"Ράφια των φτωχών" στα σούπερ - μάρκετ



«Η χώρα μας είναι ακριβή και θέλουμε χαμηλότερες τιμές, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν «ράφια των φτωχών» στα σούπερ-μάρκετ. Η Ομοσπονδία δηλώνει την αντίθεσή της, διότι με την απόφαση αυτή οι καταναλωτές χωρίζονται πλέον σε οικονομικές ομάδες. Σημειώνεται ότι η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. μέλος της Π.ΟΜ.Ε.Κ «Η παρέμβαση» απευθύνθηκε σε ειδικούς επιστήμονες και έθεσε την παρακάτω σειρά ερωτήσεων:

 1. Πόσο επικίνδυνα για την υγεία είναι τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει;
 Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση (τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που προτείνεται στη νομοθεσία) τόσο από μικροβιολογική άποψη (λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας) όσο και από χημική.
 Στην πραγματικότητα, αυτή την στιγμή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν συστηματοποιημένες μελέτες για τις αλλαγές που υφίστανται, με την πάροδο του χρόνου, τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα. Και όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις των αλλαγών αυτών στην ανθρώπινη υγεία.
 2. Τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει είναι το ίδιο θρεπτικά, όπως ήταν πριν την λήξη τους;
 Δεν υπήρξε σαφής αρνητική ή θετική απάντηση, γεγονός που εξηγείται από το ότι δεν έχουν μελετηθεί επιστημονικά οι βαθμιαίες αλλαγές που υφίστανται αυτά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί τεκμηριωμένα το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η μακραίωνη ανθρώπινη εμπειρία έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι "όσο πιο φρέσκο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο θρεπτικό είναι".
 3. Τι ακριβώς σηματοδοτεί η ημερομηνία λήξης ενός μη ευαλλοίωτου τροφίμου και πώς αυτή αποφασίζεται;
 Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα η ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας σηματοδοτεί το τέλος της αποδοχής των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (οσμή, γεύση, εμφάνιση κλπ) του τροφίμου από τον καταναλωτή και αποφασίζεται κυρίως από τον παραγωγό.
 4. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα με τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που είχαν λήξει;
 Επιστρέφονταν στους παραγωγούς οι οποίοι τα παρείχαν δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα ή τα έστελναν στις χωματερές.
 5. Τρόφιμα στις χωματερές, όταν οι άνθρωποι πεινούν;
 Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ την ίδια στιγμή, εκατομμύρια ανθρώπων υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από ασιτία.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget