ΟΓΕ Θήβας ‘’9 Μάη 1945 - Η μέρα που έφερε το τσάκισμα του φασισμού…’’Στις 9 Μάη του 1945, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945) σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά της φασιστικής Γερμανίας!
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διάρκεσε 2.194 μέρες και στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Η άσβεστη μνήμη της μέρας αυτής είναι τιμή
* Για όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι και για όσους αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία.
* Για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πάλεψαν με τ’ όπλο ή με την προκήρυξη, για εκείνους που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, για όσους έδωσαν μάχες για την οργάνωση της επιβίωσης του λαού.

 * Για όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και τα σαμποτάζ.
 * Για τους ανώνυμους μαχητές και μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του ιμπεριαλιστικού άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους.
 * Για τους νεκρούς από πείνα, για τα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου και κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
 Η μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών δεν ήρθε από μόνη της!
  Την Πρωτομαγιά του 1945, η κόκκινη σημαία του λαϊκού στρατού της Σοβιετικής Ένωσης (Κόκκινου Στρατού) κυμάτιζε περήφανα στη Γερμανική βουλή (Ράιχσταγκ)!
  Η Πρωτομαγιά, παγκόσμιο σύμβολο των εργατικών αγώνων, σηματοδότησε και τη συντριβή του φασισμού, που είναι ακραίο αλλά όχι ασυνήθιστο καταφύγιο του καπιταλισμού, όταν δυσκολεύεται να επιβληθεί κοινοβουλευτικά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων με ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.
 Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Μάη η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε!
 Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη λαϊκή αντιφασιστική νίκη ήταν ανυπολόγιστη.
 Πάνω από 20 εκατομμύρια νεκροί, χιλιάδες πόλεις και χωριά κατεστραμμένα ήταν το τίμημα της περήφανης στάσης του σοβιετικού λαού. Λυσσαλέα αποδείχτηκε η αντίσταση στη ναζιστική επίθεση που έπληξε ένα φιλειρηνικό λαό, ενώ πραγματοποιούσε το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χτίζοντας το μέλλον του με απέραντο μόχθο. Ρημαγμένη βρέθηκε μεταπολεμικά και η οικονομία της χώρας. Ο σοβιετικός λαός αγωνίστηκε με αυτοθυσία –όχι μόνο στα χώματά του– για την υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. Με την ίδια αυτοθυσία έδωσε το παρών και στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του μετά τον πόλεμο.
 Οι γυναίκες πάλεψαν με αυταπάρνηση σε κάθε μετερίζι αγώνα,προκειμένου να ενισχύσουν το αξιόμαχο της σοβιετικής τους πατρίδας.
 * Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έπιασαν δουλειά στα εργοστάσια αντικαθιστώντας στην παραγωγή τους άντρες που πολεμούσαν στο μέτωπο.
 * Περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες στα κολχόζ απέκτησαν τη θέση της οδηγού και της μηχανικού.
 * Πάνω από 200.000 γυναίκες έγιναν υπεύθυνες συνεργείων και πρόεδροι κολχόζ.
 * 1.000.000 γυναίκες πήραν μέρος στις μάχες και στα αντάρτικα τμήματα μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου στρατού.
 Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών οφείλει πολλά στους σοβιετικούς μαχητές και μαχήτριες,
 στους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους,των μεγάλων λαϊκών ιδανικών και της ειρήνης, σα γνήσιοι διεθνιστές.
Ας μην επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της μέρας αυτής!
 Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα:
 * Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς μπήκε ο Κόκκινος Στρατός και όχι οι αμερικανοί, όπως ισχυρίζεται πασίγνωστη (τιμημένη με Όσκαρ) ταινία.
 * Η παράδοση της πόλης του Βερολίνου δεν έγινε «στους Συμμάχους», όπως γράφει το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου αλλά στο σοβιετικό στρατό.
 * Ο Χίτλερ δεν ήταν μανιακός, όπως υποστηρίζεται από όσους θέλουν να αθωώσουν τις μεθοδεύσεις των αστών που τον πριμοδότησαν για το συμφέρον τους, ούτε νοιαζόταν για το καλό του λαού της Γερμανίας, τον οποίο βαθύτατα περιφρονούσε.
 «… είναι πολύ προτιμότερο εμείς με τα χέρια μας να καταστρέψουμε τα πάντα… Ο λαός μας έδειξε πως είναι ο πιο αδύνατος. Το μέλλον ανήκει στο λαό της Ανατολής» (Αυτά ήταν τα λόγια του Χίτλερ, ινδάλματος της Χρυσής Αυγής, το Μάρτη του 1945, λίγο πριν από το τέλος)
 Η 9 Μάη να μη γίνει ποτέ στη συνείδηση των λαών «Μέρα της Ευρώπης»! όπως ανακηρύχτηκε από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση για να σβηστεί η ιστορική μνήμη
 Ο φασισμός και ο πόλεμος γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου. Όσο θα υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πρόκειται να εκλείψουν. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε. Ε. έχουν πρωτοστατήσει στους σύγχρονους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Μάλι. Όμως οι λαοί, παρά τις προσπάθειες των καταπιεστών τους, δεν πρόκειται να ξεχάσουν! Και θα αγωνιστούν, ο κάθε λαός πρώτα απ’ όλα για τη χώρα του, για να εξαφανίσουν την ύπαρξη κάθε οικονομικού συμφέροντος και κάθε εξουσίας που τους βλάπτει, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους και αλλάζοντας τα πάντα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
 Σήμερα, κάθε γυναίκα από λαϊκή οικογένεια, κάθε μάνα που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της έχει χρέος να μάθει και να μεταδώσει την αλήθεια για την ιστορία. Να αντιπαλέψει τη σύγχρονη προπαγάνδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων.
 Μαθαίνουμε – Συμμετέχουμε – Αγωνιζόμαστε – Καταχτάμε!
 Και σεις, να μάθετε να βλέπετε κι όχι να χαζεύετε. Πρέπει να ενεργείτε κι όχι να λέτε λόγια. Αυτό το τέρας μια φορά κόντεψε να κυβερνήσει τον κόσμο. Οι λαοί είχαν ναρκωθεί, αλλά τώρα ας μη βιαστούμε να τραγουδήσουμε τη νίκη. Η κοιλιά απ’ όπου γεννήθηκε είναι ακόμα γόνιμη» (Μπ. Μπρεχτ, «Η άνοδος του Αρθούρου Ούι»)

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget