Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Στουρνάρας;



Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τον κ. Στουρνάρα να πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα του, να δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση -στον εαυτό του- και να βλέπει φως στο τούνελ!
 Αλήθεια από πού πηγάζει η αισιοδοξία του;
 Δεν συζητάμε για τους κοινωνικούς δείκτες, δεν συζητάμε για τα λουκέτα και τη ρευστότητα στην αγορά που μας υπόσχεται αλλά δεν τη βλέπουμε και έχει γίνει το ανέκδοτο της χρονιάς… Ούτε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στα σχολεία. Για τα αναπηρικά και άλλα επιδόματα που δεν καταβάλλονται… Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που «μακιγιάρονται» για να πανηγυρίζουμε τα πλεονάσματα προκύπτουν θέματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

 Τα καθαρά προ φόρων έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκαν στα 10.875 εκατ. ευρώ, από 11.961 εκατ. ευρώ πέρυσι, και σαφώς κάτω από τον στόχο του Επικαιροποιημένου Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013 - 2016 για 11.223 εκατ. ευρώ.
 Δεν συζητάμε για τις επιστροφές φόρων, αν και για το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ η πρόβλεψη ήταν 680 εκατ και επέστρεψαν 213. Πέρυσι το Δημόσιο είχε επιστρέψει την αντίστοιχη περίοδο 518 εκατ. ευρώ.
 Τσεκούρι έπεσε, όμως, και στις επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ, 860 εκατ. ευρώ από 1.599 εκατ. ευρώ, στον ΟΓΑ 880 εκατ. ευρώ από 1.370 εκατ. ευρώ.
 Συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία 3.731 εκατ. ευρώ από 4.918 εκατ. Ευρώ.
 Δεν συζητάμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες, το πετσόκομμα στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
 Γιατί να μιλήσουμε για τις μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ;
 Θαύμα! Θαύμα ! Έχουμε πλεόνασμα! 520 εκατομμύρια ευρώ!
 Είμαστε στη χώρα των πλεονασμάτων… όλοι έχουμε πλεονάσματα! Αρκεί να έχουμε Στουρνάρεια λογική, όχι Στουρνάρια… Παράδειγμα, αρκεί να έχετε 50 ευρώ στο πορτοφόλι σας! Άντε 10…ότι έχετε τέλος πάντων…
 Δεν πειράζει να χρωστάτε 10 ενοίκια, αν δεν έχετε πληρώσει την κάρτα και τα δάνεια σας, αν σας κυνηγάει ο περιπτεράς. Αν δεν έχετε πληρώσει τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και το φούρναρη!

Έχετε πλεόνασμα 50 ευρώ!

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget