Απονομή βραβείων Label 2012 στη Θήβα



Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ως Εθνική Μονάδα για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση πραγματοποίησε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, τελετή απονομής των βραβείων της δράσης Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών για το έτος 2012.
Τα βραβεία έλαβαν:α) Το πρόγραμμα "Ελληνικά για Μετανάστες Γονείς (ΕΛΜΕΓΟ)", με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Γεώργιο Ανδρουλάκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο θεωρείται ότι παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών.

 β)Το πρόγραμμα “Play and Learn English-P.A.L.E.”, με συντονίστρια την κα Aννα Καρύδη-Πυρουνάκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου, του οποίου τα παιδιά που ήταν παρόν και “πρωτάκια” πλέον, μας έπαιξαν ένα σκετσάκι μιλώντας άψογα αγγλικά.
 γ) Το πρόγραμμα "Η εφαρμογή της εικονικής πλατφόρμας μάθησης Moodle" στην εκμάθηση της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο στο πλαίσιο ενός σεναρίου υβριδικής μάθησης», με συντονίστρια την εκπαιδευτικό γερμανικής κα Αικατερίνη Γούλα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 1o Γυμνάσιο Σάμου.
 Οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί παρουσίασαν αναλυτικά τα προγράμματα τα οποία διακρίθηκαν από το ΙΚΥ.
 Στην εισαγωγική του παρουσίαση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ο πρόεδρος του ΙΚΥ Καθηγητής κ. Νίκος Δερμετζής, σημείωσε ότι Ίδρυμα διαχειρίζεται περίπου 43 εκπαιδευτικά προγράμματα, με 1.000 υπότροφους, ενώ έχει δώσει περίπου 2.000 υποτροφίες σε αλλοδαπούς. “...Όταν αυτοί οι άνθρωποι γυρίσουν στην πατρίδα τους, θα γίνουν καθοδηγητές γνώμης, δηλαδή θα προωθήσουν την καλή εικόνα της πατρίδας μας” σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο σλόγκαν του Ιδρύματος, στη ρήση του Ludwig Wittgenstein, Αυστριακού φιλοσόφου, “Τα όρια της γλώσσας μου τα όρια του κόσμου μου”. Τόνισε ότι η πολυγλωσσία επιτρέπει να διευρύνουμε τον κόσμο μας “...το να σκεφτόμαστε σε μία γλώσσα, είναι τρόπος ζωής” είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι τα αγγλικά δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο.
 Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδων ευχαρίστησε τα στελέχη του ΙΚΥ για την επιλογή της Θήβας για την εκδήλωση της απονομής των βραβείων, παράλληλα τόνισε την ανάγκη καινοτόμων ιδεών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, κάτι που για την περιοχή αποτελεί ιδιαίτερη ανάγκη, λόγω του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών που κατοικούν.
 Στα βραβεία της δράσης Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και σχολεία με καινοτόμες ιδέες οι οποίες θα αξιολογηθούν.
 Τα βραβεία επέδωσαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδων και ο εκ Καπαρελίου Αντιδήμαρχος κ. Ζερικιώτης Παναγιώτης. Ακολούθησε μικρή δεξίωση για μικρούς και μεγάλους.
Τι είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
 «Επιβραβεύουμε τους άριστους. Στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη»
 Το ΙΚΥ ως ένας από τους πιο ιστορικούς εθνικούς φορείς υποτροφιών διατρέχει μέχρι σήμερα μια μακρόχρονη πορεία ιστορικής προσφοράς στην προώθηση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης, της γλώσσας και του πολιτισμού, στοχεύοντας στην ανάδειξή τους στη σύγχρονη κοινωνία, υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που θέτει το διεθνές περιβάλλον. Αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Γ. Βεντήρης, ο Α. Δελμούζος, ο Ξ. Ζολώτας, ο Γ. Πεσματζόγλου, ο Α. Αγγέλου και ο Κ.Θ. Δημαράς συνέβαλλαν στο έργο του σχεδιασμού και της λειτουργίας του ΙΚΥ.

Ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, σχεδιάζει, προκηρύσσει και υλοποιεί, ετησίως, προγράμματα υποτροφιών εσωτερικού και εξωτερικού. Το Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ακολουθεί τη διαδικασία εξατομικευμένης αξιολόγησης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εν λόγω υποτροφίες χορηγούνται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
 Ειδικότερα, οι υποτροφίες του ΙΚΥ συνοψίζονται σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές υποτροφίες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ και τα έσοδα κληροδοτημάτων, σε βραβεία και υποτροφίες εισαγωγής και επίδοσης σε φοιτητές Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε μαθητές Τ.Ε.Ε., καθώς και σε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας (Ε.Π.Ι.Φ.). Επιπλέον, το ΙΚΥ χορηγεί υποτροφίες σε αλλοδαπούς για μεταπτυχιακές σπουδές και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
 Το ΙΚΥ παραμένει ένας σημαντικός θεσμός για τη διαμόρφωση ερευνητικών συνεργασιών που συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας και στη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής. Συμπράττει με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Academic Cooperation Association – ACA, Deutscher Akademischer Austauschdienst-DAAD, European Space Agency-ESA, European Organization for Nuclear Research-CERN) με στόχο την από κοινού ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της ερευνητικής κινητικότητας, αλλά και πολιτικών στον τομέα της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας. Επιπλέον το ΙΚΥ είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του ΕυρωπαϊκούΠρογράμματος «Δια Βίου Μάθηση», Lifelong Learning Programme — LLP (2007-2013).
 Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών δεν είναι απλώς ένας φορέας υποτροφιών, αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στηρίζει και προωθεί τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα. Επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο με στόχο να αναδείξει τις πρωτοποριακές δυνάμεις της χώρας μας. Αυτές είναι οι δυνάμεις, οι νέοι μας,  που μπορούν να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή για να ξαναγίνουμε μία κοινωνία δράσης και δημιουργικής προσαρμογής.
''Οι Υπότροφοί μας είναι το έργο μας, καθώς αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία Ελλάδα που είναι συμβατή με το σύγχρονο κόσμο.  Αυτή η Ελλάδα αποτελεί το μέλλον μας.''
 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:http://www.iky.gr/


ΠΗΓΗ http://www.anparatiritis.gr/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget