Εργασιακοί συμβιβασμοί υπό την απειλή της ανεργίας



Συμβιβασμούς υπό την απειλή της ανεργίας κάνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, αποδεχόμενοι μισθούς ακόμα και των 300 ευρώ. Οι εργοδότες είτε για να αντέξουν την οικονομική δυσπραγία, είτε γιατί εκμεταλλεύονται την κρίση, μειώνουν τις αμοιβές, κατευθείαν στα κατώτατα επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το εννεάμηνο του 2012, 61.113 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται και τα εργασιακά τους δεδομένα να αλλάζουν καθώς οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή σε εκ περιτροπής εργασία.
 Οι μετατροπές των συμβάσεων είναι αυξημένες κατά 48,4% ενώ οι μειώσεις στους μισθούς φτάνουν ακόμη και το 50%. Περισσότεροι από 35.000 ήταν οι εργαζόμενοι που συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να εργάζονται αντί για 8 ώρες 4, 15.814 συμβάσεις μετατράπηκαν κατόπιν συμφωνίας και πάλι από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, ενώ 9.948 είναι οι περιπτώσεις όπου η σύμβαση άλλαξε από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με απόφαση του εργοδότη.

 Στον ιδιωτικό τομέα το 9μηνο, έγιναν 502.598 νέες προσλήψεις και μόνο οι 285.470 αφορούν πλήρη απασχόληση, 217.126 αφορούν σε 3ήμερη εργασία και 4ωρη απασχόληση. κυρίως σε κλάδους που ζητούν εποχικό προσωπικό, χαμηλής ειδίκευσης.
 Ακόμη όμως και με αυτούς τους όρους οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις είναι όλο και λιγότερες. Μόνο 21.984 λιγότερες επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις. Οι τυχεροί που εξασφάλισαν μια θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότεροι κατά 31.262, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν μειωμένες καά 1.345 και κατά 2.369 και οι συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία.

Από τον Απρίλιο για πρώτη φορά θεσμοθετείται πλέον και ο κατώτατος μισθός.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget