Καταστροφική οδηγία της ΕΕ “τελειώνει” τους λιγοστούς ‘Ελληνες Καπνοπαραγωγούς



Ζοφερό το τοπίο για τους καπνοπαραγωγούς που βρίκονται στο μονοπάτι του αφανισμού. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι που βάδισαν νωρίτερα οι τευτλοπαραγωγοί, οι παραγωγοί πορτοκαλιών, οι ελαιοπαραγωγοί και εκατομυρια άλλοι Έλληνες παραγωγοί.
Βιώνουμε  εδώ και δεκαετίες μια πολιτική αφανισμού όλων των παραγωγικων δυνατοτήτων της χώρας και απο-κλήρωσης. Η μείωση της  Ελληνικής παραγωγικής βάσης είναι συνειδητή επιλογή της ΕΕ.
Ώς αποτέλεσμα σήμερα ενώ έχουμε το καλύτερο κλίμα της Ευρώπης  με δυνατότητα διπλής σοδιάς να μην παράγουμε σχεδόν τιποτα.
Αυτή την φορά το πρόσχημα είναι οι συνέπειες στην υγεία από την χρήση καπνού.
 «Δραματικές συνέπειες  στον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας προκαλεί η προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρηση της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού» τονίζουν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΛΜ Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη.

 Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές επισημαίνουν: «Σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, αν τελικά  εφαρμοστούν οι νέες  ρυθμίσεις της κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, ο κλάδος  θα οδηγηθεί σε αφανισμό, θα χαθούν περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας και θα τεθούν σε κίνδυνο οι ελληνικές εξαγωγές, που απέφεραν στη χώρα μας έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η Κοινοτική Οδηγία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, περιλαμβάνει ακραίες ρυθμίσεις, όπως οι υπερβολικά μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας στα πακέτα των τσιγάρων, η πλήρης ομοιομορφία των πακέτων, που θα καθιστά αδύνατη τη διαφοροποίηση των προϊόντων, τη δυνατότητα-οποτεδήποτε στο μέλλον- να απαγορευτούν τα συστατικά στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, για την παραγωγή των οποίων είναι απαραίτητη η χρήση των ανατολικών καπνών που παράγει η Ελλάδα.

Οι παραπάνω  εξελίξεις θα δημιουργήσουν τεράστιο  πρόβλημα στην πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών στην επαρχία Ελασσόνας. Αν λάβουμε  υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής , όπου ο μέσος στρεμματικός κλήρος είναι δραματικά μικρός, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα σημαίνει σημαντική απώλεια του εισοδήματός τους, θα  θέσει  ζήτημα επιβίωσης των παραγωγών και θα οδηγήσει σε μαρασμό την  περιοχή.

Στο όνομα της ανάπτυξης  η κυβέρνηση έβαλε στο μάτι και τον τελευταίο παραδοσιακό πυλώνας της οικονομίας. Τι είδους ανάπτυξη εννοούν όταν η αγροτική  πολιτική τους είναι ανύπαρκτη;

Το αποτέλεσμα  της νεοφιλελεύθερης πολιτικής  που ακολούθησε  πιστά η συγκυβέρνηση  είναι  η  διάλυση του τομέα της  γεωργίας και η συρρίκνωση του εισοδήματος  των μικρομεσαίων παραγωγών.

Τώρα, στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους η κατάσταση του αγροτικού τομέα επιδεινώνεται.

Η καπνική καλλιέργεια και οι καπνοπαραγωγοί στήριξαν  την οικονομία και  διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας  θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την καπνοπαραγωγή και θα οδηγήσει τους  καπνοπαραγωγούς  στον αφανισμό».


ΠΗΓΗ http://papaioannou-giannis.net

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget