Κυρ Παντελή βρήκα μια πολύ σπουδαία δουλειά!…με 600 ευρώ και μπλοκάκι!



του Στρατή Μαζίδη

Προχθές το βράδυ αργά χτύπησε το τηλέφωνο. “Έλα κυρ Παντελή βρήκα μια πολύ σπουδαία δουλειά” ακούω από την άλλη άκρη του ακουστικού. “Δεν είμαι ο Παντελής, είμαι ο Στρατής”, απήντησα.
Κι εγώ δεν είμαι η Αλίκη, είμαι η Κατερίνα” αποκρίθηκε η φίλη μου η οποία αμέσως μετά πήρε το σύνηθες λυπημένο της ύφος όντας άνεργη από το καλοκαίρι του 2009.
Και όμως μόλις πριν λίγες ημέρες ακουγόταν τελείως διαφορετική. Δεν είναι και λίγο την ώρα που όλοι κλείνουν, εσένα να σε καλούν για δουλειά επειδή είδαν το βιογραφικό σου σε γνωστή ιστοσελίδα.
 Είχα προσπαθήσει να την προσγειώσω. Όχι για να της χαλάσω το όνειρο ότι μετά από τρία χρόνια σε δουλειές του ποδαριού για φραγκοδίφραγκα μπορεί να χάραζε μια άλλη ημέρα αλλά γιατί ήθελα να την προετοιμάσω για τη σύντομη δύση της.

Η Κατερίνα λοιπόν εκλήθη για συνέντευξη (Ιnterview όπως λέμε στα ελληνικά) από εξειδικευμένο συνδρομητικό περιοδικό που αναζητά άτομο να στελεχώσει το τμήμα συνδρομών με την έννοια να καλεί τους πελάτες, να τακτοποιεί τις οφειλές τους και να προσπαθεί να φέρει καινούριο κόσμο. Την είχε ξανακάνει τη δουλειά αυτή με επιτυχία στο παρελθόν. Αυτό λοιπόν διάβασα οι νέοι πιθανοί της εργοδότες και την φώναξαν.

Ντύθηκε, στολίστηκε, συνιαρίστηκε και πήγε…

…αλλά μάπα το καρπούζι.

Ωράριο σκότωμα. 10:00-18:00. Σου τρώει το πρωί, σου χαλάει και το απόγευμα καθώς θες κι άλλη μία, μιάμιση ώρα να πας και να ρθεις. Η Κατερίνα θα έπρεπε να ξεχάσει και τα παιδιά της και τον άνδρα της.

Όμως η ταλάντευση δεν κράτησε πολύ. Τα μισθολογικά δεδομένα διέλυσαν τα διλήμματα. Μισθός € 600,00 κι αυτά με μπλοκάκι!

Για να το αναλύσουμε λίγο πρόχειρα:

€ 600,00 – € 225,00 εισφορές ΟΑΕΕ = € 375,00

€ 375,00 – € 30,00 ναύλα = € 345,00

€ 345,00 – € 600,00 για μια γυναίκα να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο και να κάθεται μαζί τους = € – 255,00

Αν σε αυτά συνοπολογίσουμε και το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει το – 255,00 θα ξεπεράσει το – 300,00

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Κατερίνα θα έβαζε κι από την τσέπη της. Βέβαια υπήρχαν τα …κίνητρα. Για κάθε ανανέωση των € 80,00 θα έπαιρνε bonus τα € 20,00 ενώ για νέες συνδρομές τα μισά. Αλλά αυτά είναι θεωρητικά χρήματα τα οποία υπόσχεται μια πιθανή μελλοντική εργοδοσία που με βάση τα παραπάνω μόνο εμπιστοσύνη δε σου εμπνέει. Άλλωστε θυμόταν καλά τις προμήθειες που θα έπρεπε να είχε πάρει από την τελευταία της δουλειά.

Βέβαια η κοπέλα είχε τη δυνατότητα να μπορεί να πει “χάρηκα για τη γνωριμία” και να φύγει. Άλλωστε πέρα από τα παραπάνω υπήρχε και το θέμα των παιδιών. Έχουν την ισορροπία τους. Υπάρχει η σταθερή παρουσία της μάνας και η Κατερίνα δεν ήθελε να εμπιστευθεί τα παιδιά σε ξένους. Επιστρέφουν από το σχολείο μαζί, τρώνε μαζί, διαβάζουν μαζί.

Αλίμονο όμως στις Κατερίνες και τους Κατερίνους που οι ανάγκες της ζωής τους οδηγούν στην αποδοχή θέσεων εργασίας με τέτοιες συνθήκες.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget