1,5 εκ. κάτοικοι αστικών κέντρων θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία


Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παρουσιάστηκε στις 27 Μαρτίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.

Πρόκειται για νέους, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής, έστω κι αν χρειαστεί να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής δημοσκόπησης της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη και η οποία είναι αποκαλυπτική των τάσεων που διαμορφώνονται την τελευταία διετία, φανερώνοντας τις βαθιές αλλαγές στα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

 Από την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις. Περίπου οι μισοί απ' όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση. Ειδικότερα, το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου. Πρόκειται , δε, για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δήλωση του 70,3% των ερωτηθέντων, πως θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.
 
Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται τόσο στις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και στα βιολογικά- εναλλακτικά προϊόντα. Ειδικότερα, απ' όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά- ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή/όσπρια.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο θεωρείται θετική προοπτική για την οικονομία από το 75,9% των ερωτηθέντων, την οικογένεια για το 72,9%, το ίδιο το άτομο για το 70,6% και την αγορά εργασίας για το 64,2%.
 
Επαναπροκήρυξη της εγκατάστασης νέων αγροτών
 
«Συντελείται μια βαθιά μετατροπή στην ελληνική κοινωνία και στα πρότυπα ζωής που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις της» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας πως σήμερα μορφωμένοι άνθρωποι, απορρίπτουν το μοντέλο της μεζονέτας στα Βόρεια Προάστια, της παραθεριστικής κατοικίας και της καριέρας χωρίς όρια, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
 
Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε πως άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Θα μπορεί να καλύψει περίπου 6.000 αγρότες ενώ θα προβλεφθεί και ειδική πριμοδότηση ύψους 10.000 ευρώ για κάθε άνεργο. Επιπλέον, το υπουργείο έχει καταρτίσει πλήρεις φακέλους για 52 προϊόντα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους, τις στρεμματικές αποδόσεις κ.α.

«Από την αρχή ήμασταν αντίθετοι με το μίζερο κρατισμό που κρατά τον αγρότη δέσμιο των επιδοτήσεων και αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε το πρότυπο του μικρού και μεσαίου αγρότη, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης, συμπληρώνοντας πως για να γίνει η επιστροφή στην ύπαιθρο πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματική, η στρατηγική που σχεδίασε το υπουργείο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

    Στην εξυγίανση του περιβάλλοντος της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την υγιή επιχειρηματικότητα και τη μείωση της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.
    Δεύτερον, στην εξυγίανση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των αγροτών με τη συγκρότηση μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων που να μπορούν να σταθούν στις αγορές.
    Τρίτον, στην εμπέδωση της αντίληψης των κοινωνικών εταίρων στον αγροτικό κόσμο και
    Τέταρτον στην συγκέντρωση των δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση του Ελληνα αγρότη, στο πλαίσιο των οποίων κορυφαία θέση έχει η πολιτική γης.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν αναρτηθεί προς ενοικίαση 2.176 τεμάχια και έχουν υποβληθεί 3.596 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.200 προέρχονται από ανέργους, 1.123 από άτομα έως 35 ετών και 585 από κατόχους γεωτεχνικών διπλωμάτων.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης, ερωτηθείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», στις 26 Μαρτίου, ανέφερε ότι «η απειλή της καταψήφισης έγινε για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Προφανώς και δεν είχα καμία δυσκολία να αποσύρω το νόμο. Όμως εφαρμόζεται μέσω υπουργικής απόφασης. Ο Οργανισμός λειτουργεί κανονικά. Ήταν ευκαιρία να λύσουμε το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου πιο γρήγορα».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget