Αναγνώριση οίνων «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κοιλάδα Αταλάντης»


Οι λεπτομέρειες παραγωγής των οίνων που δύνανται να περιγράφονται με την ένδειξη «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κοιλάδα Αταλάντης» καθορίζονται με υπουργική απόφαση η οποία αφορά λευκούς και ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς οίνους καθώς και ερυθρωπούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, που παράγονται στην εν λόγω περιοχή της Φθιώτιδας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την με αριθμό 201567 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2779/Β/2-12-2011, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για οίνους που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που καλλιεργούνται σε υψόμετρο από 30 μέτρα και άνω στην κτηματική περιοχή του Δήμου Λοκρών και συγκεκριμένα στη Δημοτική Κοινότητα Αταλάντης και στις Τοπικές Κοινότητες Καλαποδίου και Μεγαπλατάνου της Δημοτικής Ενότητας Αταλάντης και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός οίνος:
           Παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό, Chardonnay, Sauvignon blanc, Ugni blanc, Semillon και Verdicchio Bianco σε οποιοδήποτε ποσοστό εκτός από την ποικιλία Ugni blanc η οποία συμμετέχει σε ποσοστό μέχρι 20%.
           Παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται σε κατάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές και η απόδοση τους δεν υπερβαίνει τα 1300 χιλιόγραμμα ανά στρέμμα.
           Η μεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και του γλεύκους σε οίνο γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής λευκών οίνων.
           Ο ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 10,5% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11% Vol.
Β. Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος και γλυκός οίνος:
           Παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών Βραδυανό, Λημνιό, Μαυρούδι, Cabernet sauvignon, Caberent franc, Carignan, Grenache rouge, Merlot, Refosco, Syrah, Aglianico και Schioppettino σε οποιοδήποτε ποσοστό.
           Παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται σε κατάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές και η απόδοση τους δεν υπερβαίνει τα 1200 χιλιόγραμμα ανά στρέμμα.
           Η μεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και του γλεύκους σε οίνο γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για εφαρμογή σύγχρονηςτεχνολογίας παραγωγής ερυθρών οίνων. Η μέθοδος που θα ακολουθείται για την παραγωγή των οίνων αυτών είναι η κλασική μέθοδος της ερυθράς οινοποίησης.
           Ο ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 11% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11,5% Vol.
Γ. Ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος οίνος:
           Παράγονται από σταφύλια των ποικιλιών των ανωτέρω λευκών και ερυθρών οίνων σε οποιοδήποτε ποσοστό εκτός από την ποικιλία Ugni blanc η οποία συμμετέχει σε ποσοστό μέχρι 20%.
           Παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται σε κατάλληλα για αμπελοκαλλιέργεια εδάφη, στους οποίους εφαρμόζονται οι συνήθεις στην περιοχή καλλιεργητικές τεχνικές και η στρεμματική τους απόδοση δεν υπερβαίνει τις αποδόσεις που έχουν εγκριθεί για τις λευκές και έγχρωμες ποικιλίες από τις οποίες παράγονται.
           Η μεταποίηση των σταφυλιών σε γλεύκος και του γλεύκους σε οίνο γίνεται σε οινοποιεία τα οποία διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις και εφαρμόζουν σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής ερυθρωπών οίνων.
           Ο ελάχιστος φυσικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 10,5% Vol και ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος μικρότερος από 11% Vol.
Στην απόφαση, επίσης, επισημαίνονται τα εξής:
           Για την παραγωγή των ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων, επιτρέπεται η γλύκανση των ξηρών οίνων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
           Ως προς τη διαδικασία και τον έλεγχο παραγωγής, την επισήμανση και την παρουσίαση των οίνων, ισχύουν οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης αριθ. 392169/20.10.1999 (Β΄ 1985) όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση αριθ. 321813/29.8.2007 (Β΄1723) και ισχύει.
           Δεν επιτρέπεται στην επισήμανση και την παρουσίαση, με την έννοια που ορίζονται στο άρθρο 118κγ του Καν (ΕΚ) 1234/2007, η αναγραφή του ονόματος της ποικιλίας «Ρομπόλα» για τους λευκούς και ερυθρωπούς οίνους σύμφωνα με τα άρθρα 118ιγ του Καν (ΕΚ) 1234/2007 και 3 του ν. 427/1976 καθώς και με τις διατάξεις του άρθρου 70 του Καν (ΕΚ) 607/2009 της Επιτροπής. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ.4 του Καν (ΕΚ) αριθ. 607/2009 δεν επιτρέπεται η αναγραφή του ονόματος της ποικιλίας «Verdicchio Bianco στην επισήμανση και την παρουσίαση των οίνων.
           Οι ανωτέρω οίνοι που διατίθενται συσκευασμένοι/εμφιαλωμένοι στην κατανάλωση, φέρουν υποχρεωτικά τυπωμένο επί της ετικέτας, με ευθύνη του συσκευαστή/ εμφιαλωτή, ως στοιχείο ελέγχου, ειδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει τα γράμματα ΚΑ, στη συνέχεια εξαψήφιο αριθμό και μετά, τα δυο τελευταία ψηφία του έτους παραγωγής. Οι ειδικοί κωδικοί αριθμοί χορηγούνται με έγγραφο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις συσκευασίας/εμφιάλωσης μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και αφού προηγηθεί ο σχετικός έλεγχος.
           Επί των οίνων για τους οποίους αναγνωρίζεται το δικαίωμα χρήσης της ένδειξης «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κοιλάδα Αταλάντης», έχουν παράλληλα εφαρμογή οι γενικές και ειδικές διατάξεις της Εθνικής και Κοινοτικής Αμπελοοινικής Νομοθεσίας για θέματα που δεν ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση.
Τέλος αναφέρεται πως από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η με αριθ. 316855/29.11.2004 απόφαση «Καθορισμός προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης «Τοπικός Οίνος Κοιλάδος Αταλάντης» ως περιγραφικού στοιχείου οίνων» (Β΄1850). Κάθε δε αναφορά στις καταργούμενες διατάξεις της απόφασης αυτής νοείται ως αναφορά στην παρούσα απόφαση.
Για περισσότερα δείτε το σχετικό ΦΕΚ, σε pdf μορφή, εδώ:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget