Φαντασιώνονται στο ΥΠ.ΟΙΚ φορολόγηση των "Ελβετών" με 30%!


Στο κόσμο της φαντασίας ή της ψευδολογίας, διαλέγετε και παίρνετε, βρίσκεται για άλλη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι δήθεν καταλήγει σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές ώστε όσοι Ελληνες διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία να φορολογηθούν με 30% επί της αξίας τους κεφαλαίου τους, αν δεν δηλώσουν την κατάθεσή τους στην Ελλάδα! Η υπόθεση αυτή πέρα από το ότι έχει αρχίσει και προκαλεί εκνευρισμό ακόμα και στους Ελβετούς, γιατί έχει αρχίσει η εκροή καταθέσεων Ελλήνων από την Ελβετία σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. πάντα (Νορβηγία, Ρωσία, Αυστραλία, Κίνα κλπ) ή και στην Βρετανία, όπου πολλοί Έλληνες έχουν βρει ασφαλές τραπεζικό καταφύγιο, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο (όπως ανέφερε Ελβετός τραπεζίτης με τον οποίο επικοινώνησε το defencenet.gr) να επιβληθεί άπαξ φορολόγηση των ελληνικών ιδιωτικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες με … 30% επί του ποσού!


«Είναι γελοίο και ως ανέκδοτο. Αντίκειται απόλυτα στο ελβετικό Σύνταγμα και βέβαια οι τράπεζές μας θα είχαν κλείσει αν ερχόταν το κάθε κράτος και ζητούσε φορολόγηση 30% επί των καταθέσεων των πολιτών του». Και μάλιστα ο συγκεκριμένος τραπεζίτης που γνωρίζει πολύ καλά την διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας σημειώνει και το εξής: "Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να παρακαλά το ελληνικό δημόσιο να μην δημοσιοποιηθεί η συμφωνία του 30% για να εισπράξει την επόμενη ημέρα 5-10 δισ. ευρώ"!

Αντίθετα, όπως σημειώνει ο ίδιος, προχωρά αυτό που έχει συμφωνηθεί με Βρετανία και Γερμανία, να υπάρξει φορολόγηση του 10% επί των τόκων των καταθέσεων και το ποσό αυτό θα το αποδίδουν στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν δηλωθεί ή όχι η κατάθεση. Αλλά μιλάμε για τόκους της τάξεως του 0,1-0,5% οπότε καταλαβαίνουμε ότι για κάθε εκατομμύριο το 10% του 0,5% είναι 500 ευρώ το έτος! Οι πραγματικές καταθέσεις Ελλήνων αυτή την στιγμή στην Ελβετία υπολογίζονται μεταξύ 15 και 30 δις. ευρώ, άρα έστω από τον φόρο, θα συγκεντρώνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσό, αλλά όχι κρίσιμο…

Γιατί όλη αυτή η φημολογία; Γιατί οι εγχώριες τράπεζες υποφέρουν από την διαρκή εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό από καταθέτες που έχουν βεβαιώθεί ότι ... αποχαιρετούμε το ευρώ οσονούπω. Κια σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ διοχετεύουν σε ελληνικά ΜΜΕ αυτά τα εξώφθαλμα ψεύδη.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα σενάρια εκείνοι που θα δεχθούν να δηλώσουν ότι πράγματι είναι κάτοχοι ενός ή πολλών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ επιπλέον φόρο. Απλώς σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Δηλαδή οι καταθέσεις αυτές να προέρχονται από τα πραγματικά τους εισοδήματα. Θέλουν να καταργήσουν την ιδιωτικοποίηση της κατάθεσης και να … συλλάβουν την φοροδιαφυγή.

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα οδηγήσει σε φορολογία που θα κυμανθεί από 25% έως 32% ανάλογα την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Οι ελβετικές αρχές θα καλούν τους Ελληνες καταθέτες ή τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών στην περίπτωση των off shore εταιρειών και θα τους θέτουν το ερώτημα αν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το όνομά τους και το ύψος της κατάθεσης που διατηρούν στην Ελβετία. Στην περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν να είναι ανώνυμοι ως προς τις ελληνικές αρχές τότε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπει φορολογία περί το 30% επί του ύψους της συνολικής κατάθεσης.

Πραγματικά πρώτη φορά στα χρονικά ένα κράτος θα επιβάλλει φορολογία σε ένα άλλο και μάλιστα χωρίς το δεύτερο να βρίσκεται εντός της οικονομικής ένωσης που βρίσκεται το πρώτο.

Και εδώ το απλό ερώτημα είναι: Ας πούμε ότι, υποθετικά πάντα, καλεί τον Έλληνα ο Ελβετός τραπεζίτης και του λέει «Ή δηλώνεις τον λογαριασμό σου στις ελληνικές αρχές ή πρέπει να σου κρατήσουμε το 30% του ποσού που έχεις καταθέσει στην τράπεζά μας». Τι θα κάνει ο Έλληνας;

Βγαίνοντας από την τράπεζα που θέλει να του πάρει το 30% των χρημάτων που της εμπιστεύθηκε θα δώσει μία απλή εντολή για μεταφορά της κατάθεσής του στην Βρετανία, την Νορβηγία, την Κίνα κλπ. και ξεμπέρδεψε. Αφού ούτε το όνομά του θα κοινοποιηθεί στην Ελλάδα, ούτε θα του πάρουν το 30% των χρημάτων του.

Μάλιστα γράφονται και τα εξής αστεία: «Το 30% θα καταβληθεί άπαξ και στη συνέχεια ο Ελληνας καταθέτεις θα μπορεί να κάνει ότι θέλει τα χρήματά του στην Ελβετία χωρίς έλεγχο. Ομως αν επιλέξει να τα φέρει στην Ελλάδα τότε τον περιμένει έλεγχος πόθεν έσχες ειδικά αν προχωρήσει στην αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου υψηλής αξίας»!

Δηλαδή, πόσο γελοίος ή πόσο απελπισμένος μπορείς να είσαι για να ισχυρίζεσαι τέτοια πράγματα;

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget