Νέο «κούρεμα» συντάξεων φέρνει η ενοποίηση επικουρικών ταμείων



 Ενιαίο επικουρικό ταμείο, με την ενοποίηση πέντε ασφαλιστικών ταμείων, και δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων προωθεί με νέο νόμο, το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ανέδειξαν πρόβλημα βιωσιμότητας στο σύνολο σχεδόν των φορέων που παρέχουν επικουρική ασφάλιση.

Το μέτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη σημερινή του συνάντηση με δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, όλα τα επικουρικά Ταμεία, το ένα μετά το άλλο, θα οδηγηθούν σε βάθος χρόνου σε αναστολή πληρωμών.

Πρόκειται για τα επικουρικά Ταμεία του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), των Τραπεζών (ΕΤΑΤ), των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).


Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 20% και σε 15 % μεσοσταθμικά, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%. Δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η επόμενη διετία θα είναι «εφιαλτική» και, ενώ τα επικουρικά ταμεία δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες, έχουν μεγάλα ελλείμματα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης. Το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.

Τα επικουρικά ταμεία παρέχουν συντάξεις σε ένα 1.000.000 ασφαλισμένους και το συνολικά ταμειακά τους ελλείμματα είναι 850 εκατ. ευρώ. Μόνο το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) φθάνει στα 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ενοποίηση αποτελεί υποχρέωση και θέση ευθύνης προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων με χρονικό ορίζοντα το 2060.  Η ενοποίηση, που θα είναι λειτουργική και εγγυητική, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ «θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εισφορών και των περιουσιακών στοιχείων». Οι περικοπές θα γίνουν πριν από την ενοποίηση, ενώ, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ο κ. Κουτρουμάνης, έχει ήδη ζητηθεί από τις διοικήσεις των ταμείων να απαντήσουν εάν αποδέχονται την ενοποίηση και να προτείνουν το ύψος των μειώσεων.

Τα ταμεία έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν την ένταξή τους στο νέο ασφαλιστικό οργανισμό «μαμούθ», όμως στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την καταβολή των παροχών στους ασφαλισμένους χωρίς να προσδοκούν ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 2001 οπότε και υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Η ρύθμιση θα προβλέπει την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση σε ανταποδοτική και όχι καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα γενικότερα δεδομένα της οικονομίας.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι αναγκαία η καταβολή της 6ης δόσης προκειμένου να μπορέσουν τα ταμεία να ανταποκριθούν στην πληρωμή των συντάξεων και του δώρου των γιορτών. Προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των ταμείων απαιτείται το ποσό των 1,5 δισ., που είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Ο κ. Κουτρουμάνης πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών

Σύμφωνα με τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών, που πραουσίασε ο κ. Κουτρουμάνης, το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι δομικό αλλά πρόβλημα κρίσης και ύφεσης. Το κόστος της ύφεσης για τα ταμεία εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας, της μείωσης των ωρών εργασίας και των αποδοχών ανήλθε στα 4,5 δισ. για το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας το κόστος αυτό καλύφθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 500 εκατ, εξοικονομήθηκαν από τη μείωση των συντάξεων και τα υπόλοιπα από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά από το Eurogroup έδειξαν ότι για τους φορείς κύριας σύνταξης, (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΠΔΕΗ), τo συνολικό κόστος των παροχών κύριας σύνταξης ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 10,86%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 10,74% περίπου.

Την εξέλιξη του δείκτη αυτού επηρεάζει κυρίως η πτώση του κόστους των συντάξεων του ΟΓΑ αλλά και του δημοσίου (μείωση εργαζομένων στο δημόσιο περίπου κατά 100.000 που μετακυλίονται στο ΙΚΑ και αυξάνουν το αντίστοιχο κόστος του), των Τραπεζών του ΤΑΠΟΤΕ & ΤΑΠΔΕΗ (εκλείπουν οι συντ/χοι των εθελούσιων εξόδων). Αν στο παραπάνω ποσοστό προστεθεί επιβάρυνση για το κόστος των παροχών κύριας σύνταξης για το ΝΑΤ & το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 11,34% το 2010 , προβλέπεται ότι το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 11,28%.

Το συνολικό έλλειμμα των φορέων κύριας σύνταξης για το 2010, ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 5,75%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 5,07%.

Το κόστος των φορέων που παρέχουν επικουρικές συντάξεις, ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 1,47%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει σε 1,98%.

Την εξέλιξη του δείκτη αυτού επηρεάζει κυρίως η πτώση του κόστους παροχών του ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ (μείωση εργαζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ περίπου κατά 100.000 που μετακυλίονται στο ΕΤΕΑΜ και αυξάνουν το αντίστοιχο κόστος του), ΤΑΠΟΤΕ & ΤΑΠΔΕΗ (εκλείπουν οι συντ/χοι των εθελούσιων εξόδων και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 η παροχή υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο).

Παρατίθεται πίνακας με τον προαναφερόμενο δείκτη ανά Φορέα:

Αν στο παραπάνω ποσοστό προστεθεί επιβάρυνση για το κόστος παροχών των λοιπών φορέων της επικουρικής ασφάλισης ο παραπάνω δείκτης από 1,84% το 2010 , φαίνεται ότι το 2060 θα ανέλθει στο 2,61%.

Το έλλειμμα των φορέων επικουρικής ασφάλισης, που μελετήθηκαν αναλυτικά για το 2010 το συνολικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 0,32% ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 0,88%.

Το συνολικό κόστος παροχών Κύριας & Επικουρικής σύνταξης ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 13,18%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 13,89%. Δηλαδή οι παροχές Κύριας & Επικουρικής σύνταξης προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 0,71% του ΑΕΠ.


ΠΗΓΗ http://tvxs.gr/news/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget