ΒΙΑΣΥΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ!


ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΑ!

Την επίσπευση των σχεδίων της για τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφάσισε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται πως βιάζεται να προλάβει να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο στον τομέα της παιδείας πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης που έρχεται όλο και πιο κοντά.

Έτσι, το Υπουργείο απέστειλε τελεσίγραφο προς όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητώντας από τα τελευταία να έχουν έτοιμο σχέδιο για τη μείωση 14 τμημάτων (Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών καλλιεργειών) σε 6 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ στα Πανεπιστήμια συγκροτούνται άμεσα ομάδες που θα αναλάβουν τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων όσο και μεταξύ τους, μέσω της δημιουργίας σχολών. Στόχος, όπως φαίνεται, της κυβέρνησης είναι η συρρίκωνση των πανεπιστημιακων ιδρυμάτων της χώρας, σε ποσοστό της τάξης του 50% ή και παραπάνω.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του εκτρωματικού νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια, η υπουργός, με την κίνηση της αυτή, έρχεται να απαξιώσει κι άλλο τη δημόσια εκπαίδευση, πλήττοντας το κύρος τόσο επιμέρους τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας όσο και συνολικά μερικά εξ’ αυτών των ιδρυμάτων.


Με το «κόντεμα» των δημοσίων πανεπιστημίων, η κυβέρνηση θέλει να πριμοδοτήσει τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ήδη στον εκπαιδευτικό κλάδο ή και αυτούς που περιμένουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να μετατρέψουν και την εκπαιδευτική διαδικασία σε βιομηχανία και επενδυτική δραστηριότητα.

Παράλληλα η πολιτική που ακολουθεί η Α. Διαμαντοπούλου είναι απόλυτα συμβατή ή και εκπορεύεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικα, αφού όλες της οι παρεμβάσεις είναι στοχοπροσηλωμένες στη μείωση των χρημάτων που δίνει το κράτος για την παιδεία, αδιαφορώντας μάλιστα για τα αποτελέσματα που αυτές έχουν στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ενδεικτικό παράδειγμα του προηγούμενου ισυρισμού αποτελεί η κατάσταση στα σχολεία της χώρας, όπου ακόμα και σήμερα πολλοί μαθητές παραμένουν χωρίς βιβλία, ενώ οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή έχουν επιδεινωθεί.

Και η νέα, όμως, παρέμβαση του υπουργείου στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαπνέεται από την ίδια λογική, αφού μπροστά στη βιασύνη της υπουργού να περικόψει δαπάνες για την εκπαίδευση, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στα υπό συγχώνευση ή κατάργηση τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ μένουν στο κενό, μιας και το υπουργείο ούτε ξέρει ούτε έχει αποφασίσει τι θα κάνει μαζί τους.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget