Κρίση, αύξηση ΦΠΑ και τέλος ακινήτων οδηγούν στο "κόκκινο" την εστίαση



Εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εστίασης δημιουργεί η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τη μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%) και την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου.
 
    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Ιωάννης Τσάκος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στον κλάδο είναι "εκρηκτική". Ο ευρύτερος χώρος της εστίασης την τελευταία διετία έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση. Η εκτός σπιτιού κατανάλωση βαίνει μειούμενη και οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε καθημερινές προσφορές και μειώσεις δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά μεγάλες απώλειες εσόδων.

 
    "Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ήλθε να προστεθεί η επιβολή του τέλους ακινήτων και η μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο κατά 10 ολόκληρες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ του 23% από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, δίνοντας τη χαρακτηριστική βολή στις επιχειρήσεις του κλάδου" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσάκος και συνεχίζει: "η μέση μείωση του τζίρου της αγοράς εστίασης εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 40% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 70%". Κατά τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, ότι έχουν κλείσει πάνω από 6.000 καταστήματα σε ολόκληρη της Ελλάδα. Με την αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα μπει "λουκέτο" σε άλλες 15 - 20.000 επιχειρήσεις ενώ άνεργοι θα βρεθούν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι.
 
    Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ
 
    Να επανέλθει ο συντελεστής ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γεώργιος Καββαθάς και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ. "Ο κλάδος ζητά να επανέλθει ο ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή κάτω του 13% που ήταν κατά το παρελθόν και ειδικότερα να διαμορφωθεί στο 6,5%. Επίσης ζητά τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXIS και τη λήψη αυστηρών μέτρων για επιχειρηματίες του κλάδου που φοροδιαφεύγουν".
 
    Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Η ΠΟΕΣΕ γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις - μέλη της που δραστηριοποιούντα στο χώρο και βάλλονται άμεσα τόσο από την αύξηση του ΦΠΑ όσο και από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου με αποτέλεσμα να βλέπουν τον τζίρο τους να ελαχιστοποιείται και να μην μπορούν να είναι πλέον βιώσιμες.
 
    Η ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης. Αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, με αυτή την επιλογή δεν θα επιτευχθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, η εισροή στα ταμεία του κράτους ούτε του 20% των υπολογισθέντων. Και αυτό σε πρώτη φάση. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα νέων, για τους οποίους το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας.
 
    Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις
 
    Οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης εμφανίζονται αποφασισμένες να πετύχουν την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου και επιδιώκουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.
 
    Βασικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι τα οφέλη που υπήρξαν για τους αντίστοιχους κλάδους και τα κρατικά έσοδα στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, χώρες οι οποίες προχώρησαν σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση είναι 8%, στη Γαλλία είναι 5,5% από 19% και στην Ιρλανδία 9% από 13,5%.
 
    Παράλληλα, εκτιμούν ότι από την ημέρα που αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ οι αποδείξεις που κόβονται από τις μη οργανωμένες αλυσίδες εστίασης έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το κράτος να μετράει σημαντικές απώλειες εσόδων.
 
    Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Αύγουστο μέσω πληρωμένων καταχωρήσεων στο Τύπο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης είχαν στείλει ανοικτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω της οποίας είναι απευθύνει έκκληση να μην προχωρήσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο που χαρακτήριζαν άδικο και παράλογο το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα και 120.000 εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας.
 
    Καθοδικά κινείται η αγορά εστίασης
 
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας κλαδικής μελέτης της Icap Group, η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς των αλυσίδων εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 1992-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,2%.
 
    Αντίθετα, το 2009 παρουσίασε μείωση κατά 4% σε σύγκριση με το 2008. Το 2010 η συνολική αξία της αγοράς εστίασης κινείται επίσης καθοδικά, με ρυθμό ανάλογο της περιόδου 2009/2008. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα "ανεξάρτητα" καταστήματα που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες.



    Η εξεταζόμενη αγορά διαχωρίζεται στις εξής τέσσερις κύριες κατηγορίες ανάλογα με το βασικό προσφερόμενο μενού: Burger, Pizza, Snack / Sandwich και Σουβλάκι. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη συνολική αγορά εστίασης μέσω οργανωμένων αλυσίδων γρήγορης εξυπηρέτησης είχαν οι αλυσίδες με βάση το Burger με ποσοστό 37,1%. Ακολούθησε η κατηγορία snack-sandwich με ποσοστό 32,1%. Μερίδιο 22,1% κατέλαβε η κατηγορία pizza ενώ η κατηγορία σουβλάκι-ethnic απέσπασε μερίδιο 5,4%.

    Στην άνθιση του κλάδου κατά τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων των μελών της σύγχρονης οικογένειας και η γενικότερη επιτάχυνση των ρυθμών ζωής, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στην ανάπτυξη συνέβαλε και ο θεσμός της δικαιόχρησης (franchising).
 
    Ο κλάδος εστίασης στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη της Icap Group, χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, καθώς και από αλληλοκάλυψη όσον αφορά στο αντικείμενο δραστηριότητας. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες εστιατορίων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κατά κεφαλή διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης, ο εισαγόμενος τουρισμός αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης για τα εστιατόρια της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget