Παγκόσμιες διαστάσεις τείνει να λάβει το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών



Παγκόσμιες διαστάσεις τείνει να λάβει το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών που διαμαρτύρονται για την λιτότητα και την οικονομική κρίση. «Αγανακτισμένοι» ξεσηκώθηκαν στη Γερμανία- όπου διαδήλωσαν σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη- στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ.

«Καταλάβετε το Βερολίνο»

Οι "αγανακτισμένοι" με το χρηματοπιστωτικό σύστημα πολίτες της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών που αποφάσισε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Στο Βερολίνο περίπου 3000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανωτών και πραγματοποίησαν πορεία από το δημαρχείο προς την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Καταλάβετε το Βερολίνο" και "Αγανακτείστε". Στη Φρανκφούρτη οι 2000 διαδηλωτές ακολούθησαν μια πορεία που περνούσε από την έδρα της Deutsche Bank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Αμβούργο, από περίπου 4.500 άτομα που διαμαρτύρονταν για τις υψηλές τιμές των ενοικίων και την έλλειψη αξιοπρεπούς στέγασης. Σύμφωνα με την αστυνομία, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν διαδηλωτές εκτόξευσαν δοχεία με μπογιά εναντίον των τοπικών γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Το κίνημα "Καταλάβετε τη Φρανκφούρτη" και άλλες οργανώσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις στις 12 Νοεμβρίου.


Ακτιβιστές πολιόρκησαν τον Λευκό Οίκο

Περίπου εκατό ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών, παρά το χιονόνερο που έπεφτε, ζητώντας να επιβληθεί φόρος στις μεγάλες τράπεζες. Μέλη και φίλοι του κινήματος "Καταλάβετε την Ουάσινγκτον", που έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές εβδομάδες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, ξεκίνησαν γύρω στις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα, για να εγκατασταθούν σε μια αυτοσχέδια κατασκήνωση, δυο βήματα από το Λευκό Οίκο.

"Ο Ρομπέν των Δασών είχε δίκιο, να φορολογήσουμε τους πλούσιους", φώναζαν. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι οι κινητοποιήσεις τους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου θα βρουν αντίκρυσμα στις αποφάσεις των ηγετών, ιδίως των χωρών της G20.

Κύμα κατά της ακρίβειας στο Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο βράδυ στο Ισραήλ, συνεχίζοντας το κύμα των διαμαρτυριών που άρχισε το καλοκαίρι με αφορμή το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής στη χώρα. Πάνω από 20.000 ισραηλινοί "αγανακτισμένοι" συμμετείχαν στην διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την αστυνομία. Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 υπολόγισε όμως ότι οι διαδηλωτές ήταν 45.000. Οι οργανωτές έκαναν λόγο για 70.000.

Στην Ιερουσαλήμ στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. Κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Μοντιίν, στην Κιριάτ Σμόνα, στην Εϊλάτ και στη Χοντ Χασαρόν. Στο νότο, στην πόλη Μπιρ Σέβα, οι διαδηλώσεις ανεστάλησαν την τελευταία στιγμή λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα. Το κίνημα αμφισβήτησης, που ζητεί "κοινωνική δικαιοσύνη" είχε βρεθεί στο αποκορύφωμά του τον Αύγουστο, όταν διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κάθε Σάββατο. Την 4η Σεπτεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί 450.000 διαδηλωτές, στην μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του Ισραήλ.

"Ο λαός απαιτεί την αύξηση του προϋπολογισμού" και "κοινωνική δικαιοσύνη", ήταν μερικά από τα συνθήματα σε πανό και αφίσες, που καλούσαν επίσης να υπάρξει φθηνότερη στέγη. Οι προτάσεις που υπέβαλε μια επιτροπή που σχημάτισε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θίγουν οι διαδηλωτές χαρακτηρίστηκαν "ανεπαρκείς" στις χθεσινές διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις και στην Ισπανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τερματίζει τον ένοπλο αγώνα της. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δολοφόνοι" και "Δικαιοσύνη" το πλήθος κατήγγειλε την ανικανότητα της οργάνωσης να καταθέσει τα όπλα.

"Δεν είπαν αυτό που θέλαμε όλοι μας να ακούσουμε", είπε η ευρωβουλευτής Τερέζα Χιμένεθ Μπεθερίλ, ο αδελφός της οποίας σκοτώθηκε από την ΕΤΑ το 1998. "Η ΕΤΑ παραδίδεται χωρίς όρους, αυτοδιαλύεται, καταθέτει τα όπλα, αναγνωρίζει τον πόνο που προκάλεσε και ζητάει συγγνώμη απ' όλα τα θύματα και όλους τους Ισπανούς. Αυτά θέλαμε να ακούσουμε", πρόσθεσε. Στη διακηρυξή της την περασμένη εβδομάδα η ΕΤΑ απέτισε φόρο τιμής στα 700 φυλακισμένα μέλη της και ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας να ξεκινήσουν διάλογο μαζί της. Καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό.


 πηγή: ert

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget