ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ''ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ'' ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΪΚΑ!


ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ! 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ» ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

Δεν έχει όρια η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόϊκα ενάντια στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους. Σειρά τώρα παίρνουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, των οποίων την κατάργηση - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- συζήτησαν ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και οι επικεφαλής της τρόϊκας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας το πρωί της Δευτέρας.


Δηλαδή, δεν τους φτάνουν οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς των κλαδικών αλλά απαιτούν τώρα την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων! Επιδιώκουν συνεπώς την κατάργηση του οποιουδήποτε ρυθμιστικού κανόνα και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού οι επιχειρησιακές συμβάσεις - μέχρι τώρα - δεν είχαν τα "προσδωκόμενα" γι' αυτούς αποτελέσματα! Δηλαδή, δεν "κινεζοποίησαν επαρκώς μισθούς και μεροκάματα! Έτσι, συζητούν τώρα την επιβολή ακόμα πιο βάρβαρων (απο)ρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την κατάργηση των κλαδικών και την θεσμοθέτηση τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

 Πιο αναλυτικά, με πρόσχημα το επιχείρημα της ''ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας'', οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν από τον Γιώργο Κουτρουμάνη το δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους, με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν μισθούς ακόμη και κάτω από αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ζήτησαν, επίσης, την εφαρμογή τοπικών συμβάσεων, σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι τουριστικές περιοχές, ώστε να ισχύουν μισθοί χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν συμφωνηθεί σε κλαδικό επίπεδο.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσης τη δραστική μείωση του προσωπικού του ΕΟΠΠΥ και κυρίως των γιατρών (κατά τουλάχιστον 10 χιλιάδες), προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του νέου οργανισμού, καθώς και επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τις επικουρικές συντάξεις.

Επιπλέον, Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέος νόμος για τις επικουρικές συντάξεις (βλ. «πετσόκομμα») ενώ όσον αφορά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δήλωσε πως θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών μια λίστα με το 80% των επαγγελμάτων, θα συνεχιστεί η διαβούλευση και η τελική λίστα θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.
 
Είναι προφανές συνεπώς, ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν και τα τελευταία ψήγματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων, προωθώντας με κάθε τρόπο τις ατομικές συμβάσεις. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος, μόνος του απέναντι στον εργοδότη, θα υποκύπτει στις πιέσεις και θα αποδέχεται μεροκάματα πείνας, κάτω από οποιεσδήποτε εργασιακές συνθήκες. Παράλληλα, επιχειρείται η κατεδάφιση των όποιων δομών κοινωνικής πρόνοιας υπάρχουν σήμερα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να σκύψουν το κεφάλι, προκειμένου να επιβιώσουν. Γι’ αυτό και το δίλημμα των εργαζομένων είναι πλέον ξεκάθαρο: εξαθλίωση ή προοδευτική ανατροπή.



ΠΗΓΗ www.iskra.gr/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget