Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η αστάθεια των εμπορευμάτων είναι φαινόμενα που θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη, αν και θα παρατηρηθεί μικρή διόρθωση φέτος εξαιτίας της καλής σοδειάς που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αυτό, αναφέρει η έκθεση Agricultural Outlook 2011-2020 που συνέταξαν από κοινού ο ΟΟΣΑ και ο FAO και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την έκθεση οι πραγματικές τιμές των δημητριακών θα είναι κατά μέσο όρο 20% υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 2001-2010, αλλά θα διορθώσουν ελαφρά από τα υψηλά επίπεδα στα οποία έφτασαν στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση οι πραγματικές τιμές των δημητριακών θα είναι κατά μέσο όρο 20% υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 2001-2010, αλλά θα διορθώσουν ελαφρά από τα υψηλά επίπεδα στα οποία έφτασαν στις αρχές του έτους.
«Αν και οι υψηλότερες τιμές γενικά είναι καλές ειδήσεις για τους αγρότες, ο αντίκτυπος στους φτωχούς των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίοι ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για τα τρόφιμα, μπορεί να είναι καταστροφικό», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría. «Για τον λόγο αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πληροφόρηση και τη διαφάνεια των φυσικών και των χρηματοοικονομικών αγορών, να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, να καταργήσουν τις πολιτικές που διαστρεβλώνουν την παραγωγή και το εμπόριο και να συμπαρασταθούν στους πιο ευάλωτους, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και την αβεβαιότητα». Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του FAO, Jacques Diouf, ανέφερε: «Στη σημερινή συγκυρία της αγοράς, η αστάθεια των τιμών μπορεί να παραμείνει ένα χαρακτηριστικό των αγορών αγροτικών προϊόντων. Χρειάζονται συνεπείς πολιτικές για τη μείωση της αστάθειας και τον περιορισμό των αρνητικών της επιπτώσεων. Η λύση κλειδί στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στη γεωργία και η ενδυνάμωση της αγροτικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου σήμερα ζει το 98% των πεινασμένων και όπου ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% τις επόμενες δεκαετίες». Η έκθεση η οποία καλύπτει για πρώτη φορά και τον τομέα της αλιείας, «βλέπει» την παγκόσμια γεωργική παραγωγή αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς κατά την επόμενη δεκαετία από ότι τα τελευταία 10 χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή στον τομέα της αλιείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% ετησίως έως το 2020. Επίσης αναφέρεται ότι έως το 2015, η υδατοκαλλιέργεια αναμένεται να ξεπεράσει τα αλιεύματα, ως την πιο σημαντική πηγή των ψαριών για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Δημοσίευση σχολίου