Οι Copa-Cogeca ζητούν νέο «πακέτο» στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών από τους υπουργούς Γεωργίας

 
Ενόψει της σύγκλισης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca απεύθυναν έκκληση προς τους υπουργούς να συμφωνήσουν σε μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών οπωροκηπευτικών και των συνεταιρισμών που επλήγησαν από την κρίση που προκλήθηκε από το βακτήριο Ecoli, τονίζοντας πως οι απώλειες που έχουν υποστεί είναι ανυπέρβλητες και απαιτούνται σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, έστειλαν και σχετική επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Dacian Ciolos.
Στην επιστολή, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε ότι όχι μόνο οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών και οι συνεταιρισμοί έχουν πληγεί από μια τεράστια πτώση τιμών και πωλήσεων των προϊόντων τους, με απώλειες που φθάνουν τα 400.000.000 € την εβδομάδα, αλλά και το σύνολο της εικόνας του τομέα έχει αμαυρωθεί. Γεγονός που θα χρειαστεί μήνες για να ανακάμψει. Αυτή η βλάβη προκλήθηκε ως αποτέλεσμα ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για τα αποτελέσματα των αναλύσεων όσον αφορά την πηγή της εκδήλωσης της μόλυνσης, οι οποίες αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς λάθος, με αποτέλεσμα ο τομέας να έχει σχεδόν καταρρεύσει.
Η προϋπόθεση για την άρση των Ρωσικών απαγορεύσεων στις εισαγωγές Ευρωπαϊκών λαχανικών, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης που βασίζεται σε εθνικά προγράμματα παρακολούθησης, θα αυξήσει επίσης σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, δεδομένου ότι το είδος των προϊόντων που εξάγονται προς τη Ρωσία δεν είχαν μολυνθεί. Συνεπώς, οι Copa - Cogeca ζητούν ένα δεύτερο κύκλο έκτακτων προσωρινών μέτρων στήριξης, πέραν του πακέτου διάσωσης ύψους 210.000.000€, με πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να βοηθηθεί ο τομέας να ανακάμψει και να διασφαλιστούν οι παραγωγοί ότι θα αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημίες τους.
Σε περίπτωση που έχουν άλλα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί έξω από αυτά που προσδιορίζονται από το πακέτο διάσωσης και οι παραγωγοί μπορούν να το αποδείξουν, θα πρέπει επίσης να αποζημιωθούν.
«Επιπλέον, οι Copa-Cogeca ζητούν την άμεση ενεργοποίηση μέτρων προώθησης για φρούτα και λαχανικά, πριν από το φθινόπωρο, επισημαίνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε τώρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εάν η ΕΕ δεν δράσει τώρα, οι απώλειες θα είναι καταστροφικές, προκαλώντας την έξοδο από την αγορά περισσότερων παραγωγών» τόνισε ο κ. Pesonen.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget