Πετρέλαιο: πάνω από 11 τα ενεργά κοιτάσματα

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος και τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας δίνουν τα αποτελέσματα των γεωλογικών και γεωχημικών ερευνών, αν και οι σημερινές διαδικασίες και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούν τους υποψήφιους επενδυτές.

Τα παραπάνω επισήμαναν τη Δευτέρα οι εισηγητές σε εκδήλωση του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κοιτάσματα είναι μεν υπαρκτά, ωστόσο η Ελλάδα… δεν είναι Βενεζουέλα.
«Υπάρχουν πάνω από 11 ενεργά πετρελαϊκά κοιτάσματα, κυρίως σε δυτική Ελλάδα και ανατολική Θράκη», σημείωσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο τεχνικός σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη χώρα, αφού έχουν γίνει μόλις 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόλις οι 20-22 ήταν αντιπροσωπευτικές με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Ιωάννης Γρηγορίου, χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανενεργή περιοχή» στην έρευνα πετρελαίου αφού τα τελευταία 15 χρόνια κάθε σχετική κίνηση έχει ουσιαστικά διακοπεί, με εξαίρεση τα κοιτάσματα σε Πρίνο και νότια Καβάλα.
Όπως τόνισε, αν και η χώρα μας διαθέτει πολλές ανεξερεύνητες περιοχές, η Ελλάδα κατατάσσεται 75η μεταξύ 115 χωρών από άποψη δραστηριοτήτων Έρευνας και Παραγωγής (Ε & Π) υδρογονανθράκων.
Κατά την ομιλία του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη για αναθεώρηση της νομοθεσίας και του καθεστώτος των αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα, καθώς και για θεσμοθέτηση κινήτρων για τους υποψήφιους επενδυτές, έτσι ώστε να «ξεπαγώσει» η ερευνητική δραστηριότητα για την αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσόκας, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την Αξιοποίηση και Επεξεργασία του Εθνικού Αρχείου Ερευνών, ο αριθμός των γεωτρήσεων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά μικρός και η περιορισμένη ερευνητική προσπάθεια οφείλεται στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget