Γιώργος Παπανδρέου"η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές-υπάρχει ελπίδα''

Με τη φράση «υπάρχει ελπίδα», για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε εκτάκτως και σε βαρύ κλίμα μετά τις παραιτήσεις βουλευτών του κόμματος.



Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αισιοδοξία του αναφερόμενος στο γεγονός ότι το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο, το έλλειμμα μειώνεται, η ανάπτυξη, έστω και δειλά, έχει κάνει την εμφάνισή της, οι εξαγωγές αυξάνονται κλπ.


Δεν εξωραΐζουμε τα πράγματα πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξαναδώσει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, προκειμένου αυτή η ελπίδα να φθάσει στον ελληνικό λαό.


Προηγουμένως, ο κ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι αν δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει μέσα σε τρεις ημέρες. Και αναφερόμενος στα περί εναλλακτικής λύσης που λέγεται ότι υπήρχε, τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος θα μπορούσε να γίνει (χωρίς το μνημόνιο) μόνο «αν κόβαμε όλους τους μισθούς από όλους τους υπαλλήλους». Τόνισε, πάντως, ότι το μνημόνιο δεν είναι ο στόχος, αλλά το φάρμακο.


Και σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις αντοχές της κοινωνίας, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.


Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε, αναλύοντας τα στοιχεία Ελλάδας και Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση, ακόμα και η επαναδιαπραγμάτευση γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση.


Και χαρακτήρισε ανεύθυνα όσα λέει η ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση. Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο έγινε διαπραγμάτευση των βασικών όρων και επετεύχθη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι αυτό γιατί η χώρα είχε αποκτήσει αξιοπιστία.


Στην ομιλία του νωρίτερα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι "η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας. Αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η ΚΟ δίνει 20 μήνες τώρα, τη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας".


Οι στιγμές για τη χώρα είναι κρίσιμες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από όλους να συμβάλουν, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της πατρίδας.


Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που εξήγγειλε, καθώς και στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό.


Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και αδυναμίες το προηγούμενο διάστημα και υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο συνεκτική και πιο αποτελεσματική, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές. Σημείωσε, πάντως, ότι ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πέτυχε πολλά πράγματα.


Μίλησε για επώδυνες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Είναι ώρα μάχης τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της φυγομαχίας, ζητώντας από όλα τα μέλη της Κ.Ο. να είναι παρόντα στη μάχη αυτή.


Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι πρότεινε μεταξύ άλλων τη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τη συνδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση των αλλαγών, αλλά και για νέα συμφωνία με την Ε.Ε., ακόμα και στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Για πρώτη φορά ανέφερε ότι στην παρούσα φάση είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια συνεννόησης επί της ουσίας, τα οποία ο ίδιος προσπάθησε να εξαντλήσει. Και επέρριψε στη ΝΔ την ευθύνη για το γεγονός ότι η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, καθώς, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε όλα τα θέματα με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους εθνικής ευθύνης.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προωθούνται προς ρύθμιση πολλά θέματα, τα οποία έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και οι αποκρατικοποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εμπράγματων εγγυήσεων.


Τα μεγάλα αυτά θέματα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών υπό τη μορφή δημοψηφισμάτων, ώστε η κρίση των πολιτών να δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις.


Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα της "κακοφωνίας" και της αμηχανίας που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία καταλόγισε σημαντικά λάθη στον τρόπο που χειρίσθηκε τα θέματα. Και πρόσθεσε ότι "η σωστή λύση για την Ελλάδα, θα είναι και η σωστή λύση για την Ευρώπη". Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά "είτε η Ευρώπη θα γράψει ιστορία, είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρωπαϊκή Ένωση".


Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ από την οποία ζήτησε στήριξη στο δύσκολο έργο της σωτηρίας της χώρας και τόνισε ότι ο ίδιος στηρίζει τους βουλευτές στο έργο τους.




Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με αφορμή και την πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας μας, ενώ έκανε και αναφορά στα λάθη της Ευρώπης κατά τους τελευταίους μήνες. Τόνισε μάλιστα ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ για το δάνειο, σημειώνοντας ότι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί για το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση της Ελλάδας.


Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Βασίλη Έξαρχου, ο οποίος έκανε αναφορά στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως τα κόμματα οφείλουν να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς των πολιτών. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως «θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών».




Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο εξαπέλυσε, πάντως, κατα τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου. Μία χώρα πτωχευμένη δεν σώζεται με νέα δάνεια, είπε η κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε σωστά με τους εταίρους μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, εκτόξευσε βολές κατά του οικονομικού επιτελείου, το οποίο όπως είπε είχε τη στήριξη του πρωθυπουργού. «Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς», τόνισε.




«Δεν μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες», είπε η Β. Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Γ. Παπανδρέου, ενώ ζήτησε στο νέο κυβερνητικό σχήμα να λειτουργήσει κυβερνητική επιτροπή που θα ελέγχει τις δραστηριότητες των υπουργών και την υλοποίηση των αποφάσεων. Διαφορετικά, τόνισε, θα συρθούμε σε εκλογές και ο βίος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομος.


Σημείωσε δε ότι το μνημόνιο Ι απέτυχε, και ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι οδήγησαν την Ελλάδα σε τόσο μεγάλη ύφεση.


Ο Δημήτρης Λιντζέρης επισήμανε πως τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρόσθεσε πως: «η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια».


«Κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να σώσει την Ελλάδα», τόνισε ο Ντίνος Βρεττός, εκφράζοντας τη στήριξή του στον πρωθυπουργό.


Ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης πρότεινε ο ανασχηματισμός «να περιλαμβάνει άτομα με πολιτική οντότητα, προερχόμενα από την κοινωνία και όχι απαραίτητα από τον κομματικό μηχανισμό ή την ΚΟ».


«Έχω ψηφίσει όλα τα μέτρα με την ελπίδα να σώσω τη χώρα και βλέπω ότι εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τα μέτρα από ότι οι δανειστές μας», τόνισε η Όλγα Ρεντάρη, σημειώνοντας ότι: «θα ήθελα να μάθω ποιο υπουργείο δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του».


Ο Χρήστος Μαγκούφης τόνισε ότι «ο λαός έδωσε εντολή στον Παπανδρέου και στην ΚΟ και αναφορικά με τον ανασχηματισμό είπε ότι «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ορκισμένων σε αξίες».


Οι παραιτήσεις βουλευτών δεν βοηθούν, τόνισε η Μαρία Μίχου, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να σταθούμε όρθιοι».


Παράλληλα, ορισμένα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική στους παραιτηθέντες βουλευτές Γ. Φλωρίδη, Εκτ. Νασιώκα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget