Εντυπωσιακά μεγάλη η συγκέντρωση των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα


Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι βρέθηκαν στην πλατεία περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Ωστόσο με δεδομένη τη διαρκή μετακίνηση του κόσμου είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός.
Ήδη από τις 7 το απόγευμα το Σύνταγμα ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο όλων των ηλικιών που κατέφτανε κυρίως με το Μετρό. Μάλιστα υπήρξε δυσκολία στις μετακινήσεις καθώς οι συρμοί ήταν γεμάτοι ενώ η έξοδος από το σταθμό στην πλατεία είχε κατακλυσθεί από μια πραγματική λαοθάλασσα.

 Οι σφυρίχτρες και τα κατσαρολικά είχαν έντονη παρουσία, ενώ ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν το ρυθμικό “κλέφτες-κλέφτες”, μαζί με ομαδικό μούτζωμα προς τη Βουλή.
Εκτός από τα γνωστά από τις προηγούμενες ημέρες πανό, στα γαλλικά και στα ισπανικά, οι συγκεντρωμένοι στην πρώτη σειρά, μπροστά από τους αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, κρατούν πλακάτ με γράμματα τα οποία σχηματίζουν το σύνθημα "Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια".
 Οι σκηνές αυξήθηκαν καθώς όλο και περισσότεροι αποφάσισαν να μη γυρίσουν σπίτι τουλάχιστον απόψε. Από νωρίς υπήρξαν αρκετές αψιμαχίες του κόσμου με μικροπωλητές που πουλούσαν νερά και αναψυκτικά σε υψηλές τιμές.
 Από τη διαδήλωση απουσιάζουν οι κομματικές ταυτότητες, ενώ μετά τις 9 ξεκίνησε η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση.
Στο μεταξύ, όσοι κατεβαίνουν κάθε μέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου, ενώ οι σκηνές σήμερα είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες.
 Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει από νωρίς και καλλιτεχνικά δρώμενα από συναυλίες σε αυτοσχέδια εξέδρα μέχρι θεατρικές πρόβες, ενώ γίνονται προσπάθειες και για οργάνωση συσσιτίου από εθελοντές.
 Στη Θεσσαλονίκη η βροχή φάνηκε αρχικά ότι κράτησε τον περισσότερο κόσμο μακριά από το Λευκό Πύργο. Λίγη ώρα μετά το τέλος της βροχής οι Αγανακτισμένοι ξανάρχισαν να κατεβαίνουν από παντού φτάνοντας τις 20.000 περίπου χιλιάδες μέσα σε λίγη μόνο ώρα.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι τη Βαρκελώνη και άλλες 23 Ευρωπαϊκές πόλεις. Η σχετική σελίδα "EUROPEAN REVOLUTION 29TH MAY-ALL CITIES OF EUROPE", στο FaceBook, αναφέρει: «Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας. Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget