Βαριές οι επιπτώσεις για φτωχούς τα ακριβά τρόφιμα και πετρέλαιο



Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από την Τουρκία, προειδοποιώντας για τις δεινές επιπτώσεις της αύξησης του κόστους τροφίμων και πετρελαίου για τους πιο ευάλωτους του κόσμου. Τα σχετικά υπογράμμισε με έμφαση στη διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι τελευταίες έχουν ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω των 905 δολαρίων, είναι 48 τον αριθμό, εκπροσωπούν σχεδόν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις το 1% του παγκόσμιου εμπορίου. Εν τούτοις, όπως προσέθεσε ο κ. Μπαν, οι εν λόγω χώρες -γνωστές και ως LDC- έχουν εμφανίσει τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας επενδυτικές ευκαιρίες. «Οι επενδύσεις στις LDC δεν λογίζονται ως φιλανθρωπική κίνηση, αλλά μια ευκαιρία για όλους, ώστε να τονωθεί και να συντηρηθεί η ανάκαμψη διεθνώς», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Κατά το παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις γενναιόδωρων εισφορών, αλλά δεν υλοποιήθηκαν όλες», προσέθεσε.

Η προηγούμενη αντίστοιχη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2001 στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των ομιλητών στη φετινή διοργάνωση ήταν ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Τζαλνάθ Κανάλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του αυξημένου κόστους τροφίμων και πετρελαίου, καθώς και των κλιματικών αλλαγών, υπό τη μορφή της ξηρασίας και των πλημμυρών. Ως παράδειγμα ανέφερε το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, τονίζοντας ότι το Μπανγκλαντές ως χώρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές. Εν τούτοις, χώρες όπως η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήρι και οι Μαλδίβες έχουν αφαιρεθεί από την κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών.

Reuters, A.P.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget